Izvor: Deutsche Welle, 23.Apr.2021, 13:11

Frans Timermans: Velike klimatske promene u Evropi

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans zadovoljan je zbog toga što se SAD vraćaju u borbu protiv klimatskih promena. Naš život će se drastično promeniti, kaže Timermans u intervjuu za DW.

DW: Sjedinjene Američke Države upravo su objavile nove ciljeve zaštite klime. Ta zemlja je ujedno i najveći zagađivač na svetu. Za nama su četiri godine s predsjednikom Trampom koji je negirao da postoje klimatske promjena. Da li je to Džozef Bajden sada vratio >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << SAD u borbu protiv tih promjena?

Frans Timermans: Apsolutno da! I to njegovo vođstvo će se videti u čitavom svetu. Na nesreću, američka vlada je u posljednje četiri godine uglavnom osporavala da uopšte dolazi do promjena klime, ali u mnogim tamošnjim saveznim državama, u gradovima i opštinama, kao i u mnogim firmama, shvatali su šta znači ta kriza. Na tom nivou se mnogo uradilo i ne počinje se od početka. Veličanstveno je vidjeti da se sada i na saveznom nivou osjećaju obaveznim da nešto urade. To će nam pomoći da uvjerimo i ostatak sveta da uradi to isto.

Koju ulogu može da ima Evropska unija u odnosu prema velikim zagađivačima kao što su SAD i Kina?

Iskreno govoreći, mi smo bili prvi koji smo najavili da ćemo u 2050. biti klimatski neutralan kontinent. Mi smo i prvi koji smo taj cilj ove nedjelje stavili u zakon, kao i ciljeve za 2030. koji će nam doneti smanjivanje emisije štetnih gasova za 55 odsto u poređenju s 1990. Mi Evropljani smo na čelu i želimo da zadržimo tu vodeću ulogu. Ako bismo i izgubili vođstvo Amerike, to je zapravo svejedno, sve dok svi vučemo na istu stranu i svi se obavežemo da ćemo do sredine veka postići neutralnost.

Pošaljite Facebook Twitter EMail Facebook Messenger Web Whatsapp Web

Trajni link https://p.dw.com/p/3jYcq

Evropske države, naročito velike industrijske nacije, više doprinose zaštiti klime kada je reč o emisiji štetnih gasova nego što bi zapravo morale. Šta se planira?

Sve članice EU stale su iza naših ambicioznih ciljeva za 2030. i 2050. Sad se radi o tome da se ozbiljno prihvatimo tog posla. Evropskom parlamentu i članicama ćemo do kraja juna podneti konkretne predloge za paket zakona koji će potpuno promeniti najveći deo naše privrede. On bi trebalo da obezbedi da trošimo manje energije i da se krećemo prema obnovljivim izvorima. Moramo da promenimo našu mobilnost i naš transport, a emisija ugljen dioksida trebalo bi da postane skupa. Sve će to da donese velike promene kako bi ispunili naše ambiciozne, ali ipak realno postavljene ciljeve za 2030.

Mnogi, a pre svega mladi, protestuju zbog toga što nema delotvornih akcija protiv promene klime. Da li aktuelna politička elita zanemaruje da mlađim generacijama obezbedi klimatski neutralnu budućnost?

Veoma sam zahvalan mladima, jer bez njihovih protesta i pritiska nikad ne bismo sklopili evropski „zeleni savez“. Vidite kako se stvari sada brzo menjaju. Razumem mlade kada kažu da ne ide dovoljno brzo, ali mi se ipak menjamo. To je suštinska promena, ne samo u načinu kako se formira politika, već i u načinu kako mi svi trebalo da živimo. Moramo da naučimo da živi van okvira naše planete. To je veoma teško, priznajem, ali je moguće. Zahvaljujući mladim ljudima koji održavaju taj pritisak na kraju ćemo uspeti.

Frans Timermans (59) je prvi potpredsednik Evropske komisije. Taj Socijaldemokrata iz Holandije nadležan je za politiku klime i „zeleni sporazum“.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.