Franklin Delano Ruzvelt: kavijar, kafa i hot-dog

Izvor: Vostok.rs, 16.Feb.2011, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Franklin Delano Ruzvelt: kavijar, kafa i hot-dog

16.02.2011. -

Za vreme Teheranske konferencije 1943. godine na jednom od sastanaka između Staljina i Čerčila poveo se spor o otvaranju drugog fronta u Evropi. U izvesnom trenutku Staljin je naglo ustao sa mesta i spremao se demonstrativno da ode. I tu atmosferu ublažio je američki predsednik Frenklin Delano Ruzvelt, izjavivši pomirljivim tonom: Vrlo smo gladni sada. Zato bih predložio da se prekine naše zasedanje kako bi se prisustvovalo na ručku, kojim nas danas časti maršal >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Staljin.

Za vreme ručka Veliku trojku gostili su predjelom, buljonom i piroškom, kao i govedinom. Strasti su se za vreme jela smirile i razgovori su bili posvećeni gastronomskim temama. Ruzvelt se kod Staljina interesovao za osobenosti kavkaske kuhinje. Staljin je podsetio da se za vreme prošlog doručka Ruzveltu posebno pojavio losos i rekao je: Zakazao sam da donesu ovde jednu ribu i hoću sada da vam je poklonim, gospodine predsedniče. Posle izvesnog vremena četiri visoka vojnika unela su u prostoriju ribu avionom prebačenu u Teheran, dva metra dugu i pola metra debelu. Saradnik američke tajne službe saznao je od svojih sovjetskih kolega kakvoj obradi je podvrgnuta riba i u kojim uslovima i koliko dugo može da se čuva, ne rizikujući predsednikovo zdravlje. A za vreme konferencije u Jalti 1945. godine Ruzveltu se dopao šči i on je molio da mu se služi ta ruska supa svakog dana.

Često Ruzvelt je dobijao na poklon crni kavijar iz SSSR. A od delikatesa dopala mu se i pašteta fua-gra. U celini gastronomski ukusi Frenklina Ruzvelta i članova njegove porodice bili su vrlo prosti. Vreme kada je predsednik SAD bio Frenklin Delano Ruzvelt za Ameriku je bilo vrlo teško: Velika depresija i Drugi svetski rat ostavili su traga na životu svih Amerikanaca. Predsednik Ruzvelt u tom smislu nije bio izuzetak. I ishrana Ruzvelta je odražavala to doba.

Porodica Ruzvelt obožavala je obilnu, tipično američku hranu. Na primer, iseckanu govedinu sa pavlakom, tagu od dinstane govedine, hlebne pudinge, kukuruznu kašu sa sirupom od klena – ponekada ovo jelo su servirali porodici Ruzvelt čak za desert. Uopšte kao desert oni su voleli voće i sir. Ruzvelt je voleo sir svih sorti. Na nedeljnim porodičnim večerama bio je popularan „valijski kunić" – zapečeni sendviči sa sirom. Porodica predsednika je volela krofnice za doručak i uz čaj.

Hot-dog se u kući Ruzvelt služio čak visokim gostima. Na leto 1939. godine u Ameriku je došao u posetu britanski kralj Džordž 6. sa kraljicom Elizabetom. Predsenik Ruzvelt je pozvao kralja na piknik u svoju rezidenciju u Hajd-Park. Tamo su služili šunku iz Vridžinije, dimljenu ćuretinu, žele od ..., zelenu salatu, kolač od jagoda. Ali hit piknika je bio hot-dog, koji je poslužen na jednostavnim paprinim tanjirima. Britanski kralj jeo je hot-dog i pijuckao pivo. Britanska kraljica pitala je Ruzvelta kako se jede hot-dog. Vrlo prosto, odgovorio je američki predsednik. – Gurnite u usta i jedite. Kako su saopštavali očevidci, kralju su se hot-dogovi dopali. Narednog dana list Njujork Tajms izašao je sa velikim naslovom: Kralj probao hot-dog i zamolio dodatak.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/nostri_imago/cc-by 2.0

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.