Francuski komandosi zarobili šest pirata, otimača luksuzne jahte

Izvor: Blic, 11.Apr.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuski komandosi zarobili šest pirata, otimača luksuzne jahte

Francuski komandosi zarobili su danas u Somaliji šest pirata, odgovornih za nedavnu otmicu 30 članova posade luksuzne jahte koja je plovila Adenskim zalivom, na rogu Afrike.

Francuski zvaničnici su rekli da su vlasnici jahte platili otkup kako bi posada, oteta prošlog petka, bila puštena na slobodu i ubrzo pošto je utvrđeno da su svi na bezbednom, komandosi su krenuli u akciju helikopterima.

Lokalni zvaničnik u Somaliji je rekao agenciji Rojters da je pet ljudi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poginulo u napadu, dok je francuska vojska negirala da je iko nastradao u akciji izvedenoj helikopterom.

Načelnik francuskog generalštaba Žan-Luj Žoržlen rekao je da su prilikom zarobljavanja gusara pronađene "neke interesantne torbe" u kojima se nalazi deo otkupnine. On je odbio da kaže koliko novca su vlasnici jahte isplatili i naveo da za otkup nije korišćen državni novac.

Žoržlen je rekao da je francuska vojska pratila pirate i da je napad počeo kada su neki članovi bande pokušali da pobegnu u automobilu.

Snajperskim pucnjem uništen je motor automobila, nakon čega su tri komandosa iz drugog helikoptera zarobila šest gusara i potom ih predali mornarici.

Francuski zvaničnici su rekli da će se piratima, za koje se verovalo da su somalijski ribolovci, suditi u Francuskoj. Zvaničnici su takođe kazali da će tražiti veće angažovanje Ujedinjenih nacija u sprečavanju pomorske piraterije.

Oko 12 pirata prošlog petka zarobilo je jahtu "Ponant" u Adenskom zalivu i potom otplovilo ka somalijskoj obali. Francuska mornarica je u taj region poslala dva broda s četiri do pet helikoptera i 30 komandosa.

Oslobođeni članovi posade će uskoro biti vraćeni u Francusku - njih 22 su Francuzi dok su ostali iz Ukrajine i s Filipina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.