Francuska upozorila državljane da su suočeni s bezbednosnom pretnjom svuda

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Okt.2020, 16:32

Francuska upozorila državljane da su suočeni s bezbednosnom pretnjom svuda

Francuski ministar spoljnih poslova pozvao je francuske državljane u inostranstvu na oprez dan posle napada u Nici ocenivši da su Francuska i njeni državljani suočeni sa bezbednosnom pretnjom "svuda".

Poruka o uvođenju najvišeg stepena pripravnosti zbog napada poslata je sinoć svim francuskim državljanima u inostranstvu, bez obzira gde su "jer pretnja je svuda", rekao je Žan-Iv Le Drian posle Saveta odbrane.

"Brzo prelazimo od virtuelne mržnje na stvarno nasilje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i odlučili smo da preduzmemo sve mere da osiguramo bezbednost naših interesa, i naših državljana", rekao je ministar.

On je rekao da su data uputstva ambasadorima da pojačaju obezbeđenje oko francuskih predstavništava u svetu, ambasada, konzulata ali i francuske Alijanse i školskih ustanova.

Nekoliko nedelja posle ubistva nastavnika Samuela Patija, kome je osamnastogodišnjak čečenskog porekla odrubio glavu zato što je prikazao karikature proroka Muhameda na času o slobodi izražavanja, Le Drian je ukazao da posebna pripravnost treba da bude uvedena oko škola.

Naveo je da je doneta odluka da se dozvoli otvaranje školskih ustanova u inostranstvu tek kada bude povećano obezbeđenje. On je rekao da su mere donete u saradnji sa lokalnim vlastima.

Antifrancuske demonstracije i pozivi na bojkot francuskih proizvoda pojačale su se od prošlog vikenda u muslimanskom svetu da osude podršku koju je predsednik Emanuel Makron dao za slobodu pravljenja karikatura.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.