Francuska najavila zelenu revoluciju

Izvor: Politika, 29.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska najavila "zelenu revoluciju"

Isključenje osvetljenja Ajfelove kule na pet minuta nedavno, uoči dvodnevnog ekološkog samita održanog u Parizu, simbolično je označilo pripremu Francuske da napravi obrt kad je reč o zaštiti čovekove okoline. Ideja akcije "Pet minuta predaha za planetu", kojoj su se, kako su javile agencije, pridružili i gradovi Amjen, Arl i Marsej, jeste da se stanovnicima Francuske pošalje ekološka poruka i da se privuče pažnja javnosti na štednju električne energije i njen uticaj na klimatsko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zagrevanje.

Najavljujući nameru vlade da zemlju iz dosadašnje inertnosti ubaci među ekološke lidere, premijer Fransoa Fijon nije se ustezao od velikih reči, pa je sutradan, otvarajući ekološki samit, najavio "zelenu revoluciju" i "ekološku demokratiju". U Pariz su tih dana stigli i bivši potpredsednik SAD Al Gor i Vangari Matai iz Kenije, obojica dobitnici Nobelove nagrade za mir, kao i Žoze Manuel Barozo, predsednik Evropske komisije, dok je završnu reč dao šef francuske države Nikola Sarkozi.

Mada je poznati TV-ekolog Nikola Ilo upozorio da je Sarkozi pod velikim pritiskom industrijskih i političkih lobija, šef države je ipak najavio seriju mera u oblasti ekologije, među kojima je i uvođenje "takse na ugljen-dioksid". Sarkozi je zatražio od Evropske komisije uvođenje takse za proizvode koji su uvezeni iz zemalja koje ne poštuju protokol iz Kjota o borbi protiv klimatskog zagrevanja, zatim smanjenje PDV-a za ekološke proizvode.

Jedna od važnih mera samita u Parizu jeste uvođenje "ekološke takse" na automobile koji najviše zagađuju životnu sredinu, čijim novcem bi se, kako je objasnio ministar za ekologiju Žan-Luj Borlo, finansiralo povlačenje starih automobila i ponudila nadoknada za kupovinu ekološki čistih automobila.

O upotrebi pesticida i o genetski modifikovanim proizvodima bilo je dosta žestokih diskusija među proizvođačima hrane tokom samita, a Sarkozi je u završnoj reči zatražio od ministra poljoprivrede Mišela Barnijea da napravi plan o smanjenju upotrebe pesticida za 50 odsto u narednih deset godina. Ukoliko je to moguće, dodao je predsednik. Takođe je najavio stavljanje moratorijuma na genetski modifikovane proizvode dok se o ovome ne izjasni stručna komisija do kraja godine.

Veliki deo ovih mera naći će se pred parlamentom već početkom sledeće godine i, pošto u njemu dominiraju Sarkozijevi konzervativci iz partije UMP, verovatno biti usvojen.

Sarkozi je u predizbornoj kampanji dao obećanje da će Francusku ubaciti u zelenu traku. Neki radikalniji borci za životnu sredinu su, međutim, pesimisti. Uprkos rešenosti da postane ekološki lider, Sarkozi je rekao da neće odustati od nuklearne energije. Mada se ogradio da će zamrznuti neke aktivnosti u toj oblasti, predsednik je potvrdio da se to ne odnosi na budući reaktor koji se gradi na severozapadu zemlje. Ostati bez nuklearne energije da bismo se suprotstavili globalnom zagrevanju, značilo bi odustati od privrednog razvoja, smatra Sarkozi.

Cinici pitaju da li je pozicija ekološkog lidera samo još jedna od mnogobrojnih uloga u kojima Sarkozi želi sebe da vidi i da li će francuska zelena revolucija samo zagrejati atmosferu u ionako globalno otopljenom svetu.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.