Francuska i Španija proslavile pobedu nad baskijskom grupacijom ETA

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Okt.2018, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska i Španija proslavile pobedu nad baskijskom grupacijom ETA

Šefovi vlade Španije i Francuske svečano su danas u Madridu proslavili pobedu svojih zemalja u borbi protiv organizacije ETA, pet meseci pošto je ta oružana baskijska separatistička grupacija objavila da se raspustila.

"S pomešanim osećanjima slavimo našu zajedničku pobedu protiv terorizma", rekao je francuski premijer Eduar Filip i simbolično Španiji uručio pravosudnu dokumentaciju Francuske o organizaciji ETA, sa 8.000 dosijea, uključujući i nerasvetljene zločine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Španski premijer, socijalista Pedro Sančes je pozdravio saradnju Španije i Francuske kojom je postignut "mir... i trijumf španske demokratije".

"Francuska je poslužila kao pozadinska baza, baza za snabdevanje, osveženje terorista iz ETA koja se međutim godinama borila i na njenom tlu", rekao je Eduar Filip. Francuska je početkom 1980-ih godina bila optuživana za popustljivost prema toj terorističkoj grupi.

Ukupno se 853 ubistva i pogibije pripisuje organizaciji ETA u poslednje četiri decenije, a ubijena su i 62 njena ekstremiste u sukobima s para-policijskim grupama i ekstremnom desnicom.

Dva bivša socijalistička šefa španske vlade, Felipe Gonzales i Hose Luis Rodriges Sapatero, prisustvovala su današnjoj svečanosti, dok su bivši lideri konzervativaca Hose Maria Asnar i Mariano Rahoj odbili poziv, kaže španska vlada.

Tajna organizacija ETA - "Euskadi Ta Askatasuna" (na baskijskom jeziku "Baskija i sloboda") se oktobra 2011. godine odrekla "oružane borbe", razoružanje je obavila aprila 2017, a raspuštanje maja ove godine.

Pomoću otmica i bombaških napada, ta organizacija je bezuspešno pokušavala da izdejstvuje nezavisnost Baskije i Navare, ali je desetkovana hapšenjima i time što joj je većina stanovništva okrenula leđa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Francuska i Španija proslavile pobedu nad baskijskom grupacijom ETA

Izvor: Beta, 01.Okt.2018

Šefovi vlade Španije i  Francuske svečano su danas u Madridu proslavili pobedu svojih zemalja u borbi protiv organizacije ETA, pet meseci pošto je ta oružana baskijska separatistička grupacija objavila da se raspustila."S pomešanim osećanjima slavimo našu zajedničku pobedu protiv terorizma",...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.