Francuska će početi sa povlačenjem trupa iz Nigera u roku od nedelju dana

Izvor: Vostok.rs, 05.Okt.2023, 23:27

Francuska će početi sa povlačenjem trupa iz Nigera u roku od nedelju dana

 
Francuska vojska stacionirana u Nigeru počeće da napušta tu afričku zemlju u roku od nedelju dana, javila je agencija AFP pozivajući se na Generalštab Oružanih snaga Francuske.
„Počećemo operaciju povlačenja u roku od nedelju dana. Sve će biti urađeno u skladu, u odgovarajućim bezbednosnim uslovima i u koordinaciji sa Nigerom“, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Francuske. Mohamed Tumba, ministar za državu i ministar unutrašnjih poslova, javne bezbednosti i teritorijalne administracije, imenovan od strane pobunjenika, izjavio je u sredu za televiziju Al Džazira da veruje da Francuska neće povući svoju vojsku sa teritorije Nigera. On je tvrdio da Pariz „podržava terorizam u Nigeru“ i ne dozvoljava zemlji da samostalno upravlja sopstvenim resursima. Dana 26. jula, grupa vojnih oficira iz predsedničke garde Nigera pobunila se i objavila svrgavanje predsednika Mohameda Bazuma. Nacionalni savet za spas domovine, na čelu sa komandantom Garde Abdurahmanom Čianijem, formiran je da upravlja zemljom. Jedna od odluka organizatora puča je bila raskid vojnih sporazuma sa Francuskom o raspoređivanju francuskih odreda i statusu vojnog osoblja prisutnog u zemlji za borbu protiv radikalnih islamista. Francuski predsednik Emanuel Makron je 24. septembra najavio povlačenje ambasadora i jednog broja diplomata iz Nijameja, kao i odbio vojnu saradnju sa pobunjenicima koji su preuzeli vlast u Nigeru. On je precizirao da Francuska namerava da povuče svoju vojsku iz zemlje do kraja godine. 26. septembra pukovnik Amadu Abdraman, predstavnik Nacionalnog saveta za spas otadžbine, izjavio je da nove vlasti nisu dobile nikakvo zvanično obaveštenje o povlačenju francuske vojske.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.