Francuska će isporučiti 12 podmornica Australiji

Izvor: RTS, 19.Dec.2016, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska će isporučiti 12 podmornica Australiji

Australijska ministarka odbrane Mariz Pejn izjavila je da će Francuska i Australija potpisati međuvladin ugovor, procenjen na 34 milijarde evra, za isporuku 12 podmornica nove generacije australijskoj ratnoj mornarici.
Francuski ministar odbrane Žan Iv le Drijan i australijski premijer Malkolm Ternbul zvanično će sutra potpisati međuvladin ugovor.

Mariz Pejn je istakla da je ugovor "pravni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << okvir koji će narednim decenijama upravljati partnerstvom Australije i Francuske u vezi sa podmornicama".
Ternbul i Le Drijan će potpisati sporazum u Adelejdu, na jugoistoku zemlje, gde će podmornice biti pravljene.
Francuski konstruktor DCNS, 62 odsto u vlasništvu države Francuske, u aprilu je izabran za taj ugovor, procenjen na 34 milijarde evra, za nacrt, proizvodnju, održavanje i obuku kadrova.
Radi se o najvećem vojnom ugovoru u australijskoj istoriji, rekla je Pejnova.
Podmornice tipa Šortfin Barakuda nova su generacija nuklearnih podmornica, koje će moći da rade i na konvencionalni pogon, i biće opremljene američkim borbenim sistemom "Lokhid Martin".
Ovih 12 podmornica treba da zamene konvencionalne australijske podmornice, na dizel ili električni pogon, klase "kolins" iz 1990. godine, koje više neće biti korišćene od 2026. godine.
Pejnova je rekla da će tim ugovorom biti otvoreno 2.800 radnih mesta u Australiji.
U Francuskoj, gde je potrebno četiri miliona radnih sati za DCNS i kooperante, taj ugovor će omogućiti da se zadrži 3.000 do 4.000 radnih mesta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.