Francuska: Studenti protiv vladinih reformi

Izvor: Blic, Tanjug, 09.Apr.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska: Studenti protiv vladinih reformi

Nekoliko hiljada studenata i profesora demonstriralo je danas širom Francuske protiv reformi koje vlada želi da sprovede u oblasti visokog obrazovanja.



U Parizu je demonstriralo između 3.000 i 10.000 studenata, a podaci zavise od izvora policije ili organizatora protesta. Oni su organizovali protestnu šetnju i blokade oko Sorbone, najpoznatijeg francuskog univerziteta, koji ima i dugu tradiciju studentskih pobuna.

To su desete demonstracije u deset nedelja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koliko traju protesti protiv vladinih reformi. Organizatori su istakli da je važno da se protesti nastave, kako ne bi popustio pritisak na vladu.

Demonstracije su organizovane i u Lilu, Strazburu, Marseju, Renu, Remsu i Orleanu. Neki univerziteti su bili zatvoreni, a nekoliko fakulteta pod blokadom studenata. Većina profesora se slaže da su potrebne reforme visokog školstva, ali da ne smeju da se sprovode bez konsultacija sa univerzitetskim predstavnicima.

Ministarka visokog obrazovanja Valeri Pekres izjavila je da, ukoliko nastava ne bude nastavljena posle uskršnjih praznika, u pitanje dolaze ispiti na kraju drugog semestra.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi poručio je da se "nikada" neće vratiti na sporne reforme koje je izglasala vlada, uprkos tome što se profesori i studenti protive nekim ključnim merama.

Štrajk zaposlenih u Ajfelovoj kuli

Ajfelova kula danas je bila zatvorena za javnost zbog štrajka zaposlenih koji traže bolju organizaciju na prijemu posetilaca i bolje mere bezbednosti. Niko danas nije mogao da se popne na čuvenu kulu, simbol Pariza i jedne od omiljenih svetskih turističkih atrakcija.

Ajfelovu kulu je samo prošle godine posetilo 6,93 miliona ljudi, od kojih su 75 odsto bili stranci, čime je "gvozdena dama" zaradila 64 miliona evra.

Na lecima koje su zaposleni delili turistima pisalo je: "Ajfelova kula je u štrajku za bolji prijem posetilaca, očuvanje radnih mesta i veću bezbednosti turista i zaposlenih. Ovde ne postoji kriza sa više od 6,9 miliona posetilaca u 2008".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Protest studenata širom Francuske

Izvor: B92, 08.Apr.2009, 23:37

Pariz -- Nekoliko hiljada studenata i profesora demonstriralo je širom Francuske protiv reformi koje vlada želi da sprovede u oblasti visokog obrazovanja... U Parizu je demonstriralo između 3.000 i 10.000 studenata, a podaci zavise od izvora policije ili organizatora protesta. Oni su organizovali...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.