Francuska: Poslednja operacija spasavanja nagnutog broda

Izvor: Press, 01.Feb.2016, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska: Poslednja operacija spasavanja nagnutog broda

Jutros je kod jugozapadne obale Francuske počela poslednja operacija spasavanja teretnog broda "Modern ekspres" koji već sedmi dan, nagnut pod uglom od skoro 50 stepeni, pokušava da se približi francuskoj obali između Bordoa i Bijarica.
          Brod dugačak 164 metra registrovan u Panami, koji prevozi 3.600 tona drvne građe i mašina za kopanje i oko 300 tona goriva, počeo je da se naginje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << prošlog utorka nakon čega je uputio poziv u pomoć, nakon čega su 22 člana posade helikopterom spasena.
Emanuel de Oliveira iz Atlantske pomorske prefekture rekao je da "nemoguće uspraviti brod", prenosi Bi-Bi-Si.
"Operacija tegljenja počela. Četiri stručnjaka (holandske) kompanije "SMIT Selvidž" su na brodu", objavila je prefektura na Tviteru, prenosi francuski list "Figaro".
U prefekturi kažu da je vetar danas oslabio i da su uslovi povoljni za operaciju.
Dosadašnji pokušaji da se brod iz Gaskonjskog zaliva užetom dovuče do obale remorkerom nisu uspeli i to uglavnom zbog loših vremenskih uslova i nemirnog mora.
Ukoliko ni današnja operacija ne uspe, brod će u noći između ponedeljka i utorka udariti u jugozapadnu obalu Francuske, navodi Bi-Bi-Si.
Brod se trenutno nalazi na 50 kilometara od obale.
Francuski list "Sud-Uest" preneo je da će, ukoliko brod udari u obalu, biti uvedene hitne mere kako bi se sakupilo i uklonilo prosuto gorivo.
Bi-Bi-Si podseća da se 2002. naftni tanker "Prestiž" nasukao na obalu severne Španije, nakon čega se izlilo 50.000 tona nafte koja je zagadila hiljade kilometara obale.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Brod Modern Express na putu prema luci

Izvor: SandzakPress.net, 02.Feb.2016, 00:54

Francuska – Tegljač uspješno okrenuo pramcem prema pučini brod koji je danima nagnut plutao uz obalu Francuske i vuče ga u luku. Teretni brod Modern Express, koji je nagnut i bez posade danima plutao uz zapadnu obalu Francuske, uspješno je privezan za tegljač i na putu je prema luci, objavile...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.