Izvor: B92, 22.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska: Masovno na izbore

Pariz -- Nikola Sarkozi i Segolen Roajal verovatno u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj, pokazuju prvi rezultati.

Prvi rezultati pokazuju da će u drugi krug ići desničar Nikola Sarkozi, sa 30,5 odsto glasova, i predstavnica levice Segolen Roajal, sa 25,7 odsto glasova. Na trećem mestu je kandidat centra Fransoa Bajru sa 18,5, što u toj partiji smatraju razočaravajućim jer su očekivali da prestignu Roajalovu. Kandidat ekstremne desnice Žan-Mari le Pen osvojio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je oko 11,5 odsto glasova, prema prvim rezultatima.

Ostalih osam predsedničkih kandidata ukupno je osvojilo oko 15 odsto glasova. Dvoje prvoplasiranih će ući u drugi krug koji se održava 6. maja.

Na izbore je do 19 sati izašlo 84,5 odsto, odnosno 37 miliona od oko 44,5 miliona upisanih glasača. Današnji odziv je najveći zabeležen u istoriji Francuske i nadmašio je 1981. godinu, kada je izlasnosz bila 84,5 odsto, a za predsednika republike izabran socijalista Fransoa Miteran.

Procene su da će u drugom krugu odnos snaga biti oko 53 prema 47 odsto u korist Sarkozija.

Među Francuzima vlada veliko interesovanje za izbore, koji se ocenjuju istorijskim, nakon 12 godina, koliko je na čelu države proveo odlazeći desničarski predsednik Žak Širak.

Glavni favoriti su desničar Nikola Sarkozi, predstavnica socijalista Segolen Roajal i centrista Fransoa Bajru, koji je napravio iznenađenje brzim usponom u kampanji.

Kandidati desnice i levice završili su kampanju sa gotovo izjednačenim šansama da pobede, što ove predsedničke izbore čini najneizvesnijim u poslednjih pola veka.

Lider ekstremne desnice Žan Mari le Pen je napravio iznenađenje na izborima 2002, kada je u drugom krugu bio protivkandidat Širaku, ali to se ove godine neće dogoditi.

Današnje glasanje je po prvi put pomereno dan ranije na francuskim prekomorskim teritorijama, u Gvadalupeu, na Martiniku, kao i u Gijani i francuskoj Polineziji, gde su izbori održani u subotu zbog vremenske razlike.

U Ambasadi Francuske u Beogradu državljani Francuske koji žive i rade u Srbiji mogli su takođe da glasaju za kandidata na predsedničkim izborima.

Francuskoj Izbornoj noći u hotelu Hajat prisustvovali su američki ambasador u Beogradu Majkl Polt, ambasador Britanije Stiven Vordsvort i druge zvanice iz javnog i diplomatskog života Srbije.

Diklić: U drugi krug proevropski kandidati

Bivši ambasador Srbije u Francuskoj Radomir Diklić ocenio je da su u drugi krug predsedničkih izbora u toj zemlji ušli proevropski kandidati.

"Oni su proevropski orijentisani, svako sa nekim svojim putem u Evropu, i oba kandidata su veoma posvećena modernizaciji francuskog društva", izjavio je Diklić za Radio Beta-RFI.

Povodom velikog odziva birača, koji je do 19 sati bio 84,5 odsto, Diklić smatra da su Francuzi izvukli lekciju iz prethodnih izbora, 2002. godine, kada je mali odziv omogućio da ultradesničar Žan-Mari le Pen uđe u drugi krug.

"Shvatili su koliko je važno ko će biti novi predsednik Francuske... i izvukli su lekciju iz prethodnih izbora kada je bila manja izlaznost", rekao je Diklić i dodao da je razlog velike izlaznosti i velika mobilizacija socijalno ugroženih stanovnika, iz predgrađa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.