Izvor: B92, 18.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska: Fijon mandatar

Pariz -- Premijer Fransoa Fijon podneo ostavku predsedniku Francuske Nikoli Sarkoziju, koji mu je potom ponovo poverio mandat.

"Fransoa Fijon je, u skladu s tradicijom, dan posle parlamentarnih izbora podneo ostavku predsedniku Francuske, koji ju je prihvatio", piše u saopštenju iz francuskog predsedništva i dodaje se da je Sarkozi mandat za sastav vlade ponovo poverio Fijonu.

Sarkozijeva Unija za narodni pokret je u drugom krugu izbora, održanih juče, osvojila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << apsolutnu većinu s 318 poslaničkih mesta od 577.

U prvom krugu, 10. juna, izabrano je 110 poslanika, od koji je 109 iz UMP-a, i jedan socijalista.

Dosadašnji ministar za ekologiju Alen Žipe, koji je pretrpeo veliki poraz u Bordou, neće ostati na toj funkciji. Žipe, bivši premijer, imenovan je prošlog meseca za ministra ekologije i trajnog razvoja, što je označilo njegov povratak u visoku politiku posle korupcijske afere za koju je 2004. i osuđen.

Segolen Roajal raskinula s liderom socijalista

Lider francuskih socijalista Fransoa Oland izjavio je danas da je njegov raskid sa Segolen Roajal, kandidatkinjom na predsedničkim izborima, stvar iz sfere privatnog života i da neće imati političke posledice. "Razlog nije političke prirode, pa neće biti ni političkih posledica", izjavio je Oland za Radio Frans info.

Segolen Roajal je novinarima kasno sinoć potvrdila navode iz knjige dva novinara Frans presa u kojoj se tvrdi da Segolen Roajal i Oland već neko vreme ne žive zajedno.

Ona je novinarima ranije to već saopštila, ali je tražila da informaciju obelodane posle objavljivanja rezultata parlamentarnih izbora.

Segolen Roajal je najavila nameru da preuzme vođstvo Socijalističke partije, na čijem je čelu poslednjih 10 godina Oland.

Segolen Roajal sa Olandom ima četvoro dece, ali nikada nisu zvanično bili u braku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.