Francuska: Borba za glasove mladih

Izvor: B92, 20.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska: Borba za glasove mladih

Pariz -- Tri najpopularnija predsednička kandidata u Franuskoj počela borbu za glasove mladih birača.

Desničar Nikola Sarkozi, socijalistkinja Segolen Roajal i centrista Fransoa Bajru, krenuli su prošlog vikenda u svojevrsnu akciju osvajanja simpatija mladih, na čije glasove računaju u borbi za prestižnu fotelju predsednika države.

Sarkozi se obratio mladim simpatizerima svoje Unije za narodni pokret na skupu u Parizu, dok su ostala dva kandidata obišla studentsku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << manifestaciju Salon studenata.

Kandidat centrista je najavio da će, ako postane predsednik, dati prioritet obrazovanju i mladima. "Ne treba gledati na mlade kao na glasačko telo, već kao na ljude koji će uskoro biti nosioci razvoja zemlje", rekao je Bajru, nekada ministar prosvete.

Bajru (Beta)

On se založio za "politiku bez diskriminacije" mladih u predgrađima, koji "žele slobodu", a ne da im se "vrata zatvaraju pred nosom". Bajru je najavio stvaranje "velikog ministarstva za socijalna pitanja", koje bi se bavilo "problemima mladih, sportom, starijim osobama, internetom i imigracijom".

Politički analitičari su to protumačili kao Bajruov odgovor na Sarkozijevu ideju za formiranje ministarstva za imigraciju i nacionalni identitet, ideju koju su žestoko napali i Bajru i Segolen Roajal, osuđujući je kao pokušaj da se privuku glasovi ekstremne desnice.

Segolen Roajal, koja je Salon studenata nazvala "simboličnim mestom u borbi za zapošljavanje mladih", istakla je nameru da ojača "autonomiju univerziteta", ako bude bila izabrana.

Socijalistička partija je ranije pozvala mlade, tradicionalno više okrenute levici, da glasaju protiv Sarkozijeve politike imigracije i strožih mera protiv delinkvenata.

Sarkozijevi protivnici pripisuju mu loš imidž među mladima, poredeći njegove posete problematičnim predgrađima, u kojima često biva uvučen u verbalne duele s mladim stanovnicima, s mirnim posetama Bajrua, čija popularnost raste.

Roajalova

Sarkozijeva kampanja je zato sada dobila "mekši” ton, jer mu je cilj da dobije podršku i mladih iz predgrađa.

Sarkozi je, na skupu oko 12.000 svojih mladih pristalica, citirao čuveni govor američkog borca za crnačka prava Martina Lutera Kinga "Imam san", pokušavajući da, porukama o jednakim šansama za sve, ublaži imidž političara "gvozdene ruke".

On je istakao francusku etničku raznolikost i zalaganje da svi dobiju iste šanse kako bi se probili u društvu, bez obzira na poreklo.

"Ako je jedan san mogao da promeni SAD, zašto ne bi i Francusku. Uspećemo ako naša omladina bude usvojila, kao što je američka učinila, san Martina Lutera Kinga", poručio je mladima iz svoje partije.

Sarkozi je, prema rezultatima najsvežijih anketa o raspoloženju građana, i dalje na čelu liste popularnosti, ali ne više tako ubedljivo kao ranije.

Anketa: Sarkozi u prednosti

Nikola Sarkozi bi pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj, s 52 odsto glasova, dok bi Segolen Roajal osvojila 48 odsto, rezultati su ankete koju je danas objavio francuski nedeljnik Poen.

Prema istoj anketi, Sarkozi bi u prvom krugu izbora osvojio 28,5 odsto, Segolen Roajal 25, Fransoa Bajru 21,5 odsto, a ekstremni desničar Žan-Mari Le Pen 12 odsto glasova.

Anketa je sprovedena od 16. do 19. marta na uzorku od 1.253 ispitanika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.