„Forbs”: Rusija ima 101 milijardera

Izvor: Politika, 15.Apr.2011, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Forbs”: Rusija ima 101 milijardera

Ugledni magazin proširio listu najbogatijih Rusa

U najvećoj zemlji na svetu trenutno živi 101 milijarder, objavljeno je juče u ruskom izdanju časopisa „Forbs”. Lista na kojoj se do sada nalazilo stotinu najbogatijih Rusa, morala je, zbog toga, ove godine da bude proširena za sto novih mesta kako bi bilo obuhvaćeni svi „najteži” ruski bogataši.

U prošloj godini Rusija je mogla da se podiči sa 62 dolarska milijardera, ovaj put njihov broj je uvećan za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bezmalo 30 procenata. Uvećana je i suma koju pomenuti 101 bogataš poseduje. Sa prošlogodišnjih 297, skočila je na preko 400 milijardi. Ukupno bogatstvo svih 200 sa spiska dostiže čak 500 milijardi dolara.

Prvi na listi superbogatih i dalje je Vladimir Lisin, predsednik Saveta direktora Novolipeckog metalurškog kombinata. Dotični je „težak” ukupno 24 milijarde. Sledi Aleksej Mordašov, generalni direktor „Silverstalja”, sa 18,5 milijardi u „zelenim novčanicama”. Trojku upotpunjuje Mihail Prohorov, prvi čovek grupacije „Oneksim”, na čijem računu se našlo 18 milijardi dolara.

Nabrajati dalje bilo bi previše. Recimo samo da se na šestom mestu „Forbsovog” spiska našao Oleg Deripaska sa 16,8, a na devetom Roman Abramovič sa 13,4 milijarde dolara.

Kao i do sada, među najbogatijim žiteljima Rusije samo je jedna žena – Jelena Baturina, supruga bivšeg moskovskog gradonačelnika Jurija Luškova i predsednik kompanije „Inteko”. Prošla godina joj baš i nije bila „berićetna” pošto joj je bogatstvo, sa prethodnih 1,7, spalo na „svega” – 1,2 milijarde. Koliko su tome doprineli problemi koji su se nadvili nad njen biznis nakon što je Luškov dobio otkaz lično od predsednika Dmitrija Medvedeva, može samo da se nagađa.

„Forbs” kao vredno pažnje navodi i da je prosečna starost najbogatijih Rusa 49,5 godina. Možda taj podatak i ne bi bio toliko bitan da ne otkriva da je najmlađem sa ovog spiska svega – 15 godina.

Analitičari uglednog časopisa potrudili su se i da predstave genezu sticanja bogatstva današnjih Rusa. U prvom talasu su oni koji kontrolišu sirovine, a bogatstvo su stekli u vreme privatizacije bivše sovjetske privrede. Potom nastupaju preduzetnici, oni koji su krenuli „od nule”, ali su pare „namirisali” u sferi trgovine, proizvodnje robe za široku potrošnju, pića i farmaceutskih proizvoda. Najnoviji bogataši su predstavnici internet generacije, ili se bave visokim tehnologijama, poput laserske ili izrade softvera.

Podsetimo, „Forbs“ je nedavno objavio i da su, od sto jednog milijardera koji žive u Rusiji, 78 građani prestonice – Moskve.

S. S.

objavljeno: 16.04.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.