Izvor: B92, 03.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fond za žrtve ratnih zločina

Amsterdam -- Skupština Međunarodnog krivičnog suda formirala fond za skupljanje i obrađivanje zahteva za odštetu žrtva genocida i ratnih zločina.

Zemlje-članice i privatne organizacije izdvojile su u prethodne dve godine za Fond za žrtve više od milion dolara, ali su ta sredstva bila zamrznuta jer je izostao dogovor oko upravljanja tim fondom. Međunarodni krivični sud, prvi stalni sud za ratne zločine i genocid, ustanovljen je za suđenja za zločine počinjene nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1. jula 2002.

Skupština MKS-a je na sednici u Hagu omogućila formiranje međunardnog fonda. Očekuje se da će detalji sporazuma biti saopšteni sutra, završnog dana šestodnevne konvencije Suda, ali su predstavnici nevladinih organizacija koji učestvuju na skupu preneli da je skupština postigla dogovor.

Nekoliko zemalja-članica, predvođenih Velikom Britanijom i Kanadom, zalagalo se da fondom upravlja sudsko veće, koje će određivati visinu odštetnog zahteva nakon kvalifikacije krivičnog dela i osude izvršilaca. S druge strane, afričke zemlje i organizacije za ljudska prava su izražavale bojazan da će dugo trajanje sudskih procesa odložiti pružanje pomoći žrtvama kojima je ona hitno potrebna, i zato su predlagali da fondom upravlja odbor od četiri direktora, kojim bi predsedavala bivša francuska ministarka Simon Vejl.

Sud nema nadležnost u zemljama koje nisu članice, među kojima su i SAD, osim u slučaju kada ga ovlasti Savet bezbednosti UN ili ako se utvrdi da zemlja-članica ne želi ili nije u mogućnosti da procesuira slučajeve ratnog zločina i genocida.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.