Fond koji hrani

Izvor: Vostok.rs, 16.Feb.2011, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fond koji hrani

16.02.2011. - Eksperti ukazuju na sledeću krizu, ali prehrambenu

Svet će od gladi spasiti prehrambeni fond. Američki eksperti predlažu da se uzme kao uzor mehanizam žitnog interventnog fonda koji je bio formiran u Rusiji. Kako je izjavio u intervjuu za Glas Rusije šef vašingtonskog Ert Polisi Insitujut Lestor Braun, samo tako se mogu izbeći problemi sa hranom u budućnosti.

Eksperti sve češće govore o tome da će naredna svetska kriza biti prehrambena. UN ističu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << da su cene niza namirnica dostigle istorijski maksimum i nastavljaju da rastu. Poskupljuje bukvalno sve – od pšenice od palminog ulja, od kukuruza do soka od pomorandže.

Uzroka za takvo naglo poskupljenje ima nekoliko: nepovoljni prirodni uslovi, uvećanje broja stanovnika, značajno uvećanje potrošnje. A posledica je uvek ista – glad. Američki eksperti su proanalizirali kako se rešava problem osiguranja hrane u raznim zemljama. Na kraju su došli do zaključka da je ruski model – interventni fond – najpersektivniji. Formiranje sličnog fonda će postati faktor stabilizacije, podvukao je rukovodilac Ert Polisti Institjut Lestor Braun.

Svetski prehrambeni fond mogao bi da osigura stabilnost na svetskom tržištu hrane. Kada cene padaju ispod utvrđenog praga, stabilizacioni fond će kupovati žitarice. Kada cene dostignu vrhunac, žitarice iz fonda će ići na tržište kako bi se izbeglo kolebanje cena.

Da podsetimo da mehanizam žitnih intervencija deluje u Rusiji već 10 godina. Odluku o prodaji žitarica iz fonda donosi vlada. Politikom Svetskog prehrambenog fonda treba da se bave sve zainteresovane strane, smatra Lestor Braun.

Politiku fonda će određivati savet direkotra. On će donositi osnovne odluke. U njega će ući predstavnici zemalja izvoznika i uvoznika žitarica i svetskih proizvođača žitarica. Njima je ova saradnja neophodna. To će biti prilično veliki savet – 15, 18 ili 20 članova. On će štititi interese i izvoznika i uvoznika žitarica.

U međuvremenu eksperti prognoziraju smanjenje svetske proizvodnje žitarica. Nema nikakve nade da će površine pod usevima biti uvećane. Tako u Americi više nije ostalo neiskorišćenih poljoprivrednih površina. Nema za sada ni tehnologija koje bi omogućile da se uvećaju prinosi. Tačnije rešavanje problema hrane ne sme se odlagati za budućnost, insistira ekspert:

Na formiranju fonda treba raditi već sada, zato što je to dug proces. Treba razmisliti i o tome gde će se čuvati žitarice i da li ćemo mi moći nešto da stavimo u fond za ovu godinu. Sve zavisi od ovogodišnjeg roda. Ako u svetu budu rekorndi prinosi, moći ćemo da počnemo da pravimo zalihe, ali ako prinosi budu neveliki, cene će skočiti još više i biće vrlo teško kupiti žitarice za fond.

Drugo je pitanje što za sada čitav svet bolno reagoje samo na skok cena nafte. Ali ako u slučaju nafte postoji mogućnost da se malo smanji njena potrošnja, potrebe čoveka za jelom se ne mogu smanjiti. A učiniti tako da količina hrane ne pada pod uticajem mnogobrojnih faktora, to se može. I ruski žitni fond je to već dokazao.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/0olong/cc-by-nc-sa

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.