Florida vratila pravo glasa nekadašnjim zatvorenicima

Izvor: N1 televizija, 07.Nov.2018, 09:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Florida vratila pravo glasa nekadašnjim zatvorenicima

Milion i po nekadašnjih američkih zatvorenika koji su odslužili kaznu ponovno su dobili pravo glasa na Floridi, zahvaljujući tome što su birači odobrili promenu zakona koji se odnosio posebno na Afroamerikance koji prevladavaju u zatvorskom sistemu.

Amerikanci su pozvani na birališta u celoj zemlji kako bi obnovili čitav Predstavnički dom Kongresa i trećinu Senata, ali i da odaberu hiljade lokalnih zastupnika.

Na Floridi je trebalo i da se izjasni i o amandmanu >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << 4 kojim se automatski vraća pravo glasa osobama koje su odslužile zatvorsku kaznu, a nisu počinile seksualni zločin ili ubistvo.

Tekst je odobrilo 64,38 posto glasača, po zvaničnim brojkama.

Trenutno te osobe moraju da čekaju minimalno pet godina nakon što su odslužile kaznu kako bi mogle da zatraže da im se vrati pravo glasa.

Florida je američka savezna država koja ima najveću populaciju odraslih osoba kojima su oduzeta građanska prava zbog politike stare 150 godina, a koja je najviše pogađala Afroamerikance i Hispanoamerikance.

Zbog tog, sada nevažećeg zakona, više od jednog Afroamerikanca na pet njih na Floridi nije smeo da glasa.

Glasanje u utorak znači da će gotovo 1,5 miliona osoba moći da se pridruži izbornom telu Floride, ključne države u izbornom smislu, na predsedničkim izborima 2020, ako se upišu na izborne liste.

To je "svetlo na kraju tunela", kazala je Iraida Gvanipa, koja je izašla iz zatvora pre 10 godina i osnovala organizaciju koja se bavi reintegracijom zatvorenika.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.