Firma i bivši direktor kažnjeni zbog niza samoubistava radnika tokom privatizacije

Izvor: RTS, 20.Dec.2019, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Firma i bivši direktor kažnjeni zbog niza samoubistava radnika tokom privatizacije

Francuska kompanija za internet i telekomunikacije "Oranž" proglašena je krivom zbog niza samoubistava radnika krajem 2000. godine dok je to preduzeće prolazilo kroz privatizaciju. "Oranž" je kažnjen sa 75.000 evra, a bivši direktor Didije Lombar osuđen na četiri meseca zatvora i novčanu kaznu od 15.000 evra.
Niz tragedija počeo je pokušajem kompanije da ukine 22.000 radnih mesta i prerasporedi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << još 10.000 zaposlenih da bi se prilagodilo konkurenciji. Tužioci su nabrojali najmanje 18 samoubistava i 13 pokušaja samoubistva od aprila 2008. do juna 2010.

Sindikati tvrde da je rukovodstvo teralo radnike da napuste posao ili prihvate preraspodelu.
"Uprava nije poštovala važeće zakone o odnosu prema radnicima, i ovim želimo da osiguramo da se slučaj ne ponovi. Sud je uvažio da su mere kompanije bile krajnje podmukle i da su dovele do niza tragedija", kaže Žan Pol Tesonije, advokat porodica žrtava.
Iako rukovodioci negiraju odgovornost jer te ljude nisu poznavali, sud je presudio da su i oni i kompanija krivi za kolektivno, moralno uznemiravanje.
"Ova odluka je politički motivisana. Šokiran sam načinom na koji je sud rešavao ozbiljan poslovni slučaj, želeli su da zadovolje sebe i druge, a ne da se bave pravosuđem", kaže advokat bivšeg direktora "Oranža" Žan Vil.
Ostali rukovodioci su takođe osuđeni na zatvorske i novčane kazne. Još se čeka odluka da li će kompanija morati da plati odštetu od dva miliona evra.
"Oranž" je i dalje vodeća francuska telefonska kompanija i posluje u 26 zemalja širom Evrope, Bliskog istoka i Afrike.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.