Izvor: B92, 19.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Finska: Pobeda Partije centra

Helsinki -- Vladajuća Partija centra pobedila je, tesnom većinom, na parlamentarnim izborima u Finskoj, a odmah su počeli razgovori o vladi.

Partija centra finskog premijera Martija Vanhanena počela je razgovore o formiranju nove vlade, a glavna opoziciona partija konzervativaca dobila je dovoljno glasova za mesto u novoj vladajućoj koaliciji. Prema rezultatima izbora, Partija centra je osvojila 51 mesto u parlamentu, a Konzervativna partija 50 mesta.

Glavni koalicioni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << partneri Partije centra, socijaldemokrate, veliki su gubitnici izbora i mogli bi da završe kao opozicija, prvi put od 1995.

Na osnovu preliminarnih rezultata sa svih biračkih mesta u zemlji, Partija centra osvojila je 23,1 odsto glasova, konzervativci 22,3 a socijaldemokrate 21,4 odsto. Konačni rezultat izbora biće poznati u sredu.

Većina analitičara očekuje da će Vanhanen odustati od socijaldemokrata i pozvati konzervativce da formiraju novu vladu u koju će ući manje stranke, poput Zelenih i Švedske narodne partije.

Ne očekuje se, međutim, da će bilo koja nova vlada doneti bitnije promene u Finskoj, u kojoj postoji široka saglasnost vodećih partija o većini pitanja, uključujući očuvanje neutralnosti Finske i sistema socijalne zaštite.

Konstitutivna sednica parlamenta trebalo bi da se održi sledeće nedelje, a 17. aprila poslanici treba da izaberu prmeijera. Dva dana nakon toga, finska predsednica Tarja Halonen će imenovati novu vladu.

Finci su na jučerašnjim izborima izabrali rekordan broj žena, kojih će u novom sazivu parlamenta biti ukupno 84, odnosno 42 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.