Film U mraku promenio život glavnom junaku i autoru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2015, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film "U mraku" promenio život glavnom junaku i autoru

Bekstvo iz tame bila je osnovna ideja mladog reditelja Gorana Stankovića kad je pre četiri godine počeo da radi na dugometražnom dokumentarcu, prikazanom na nedavno završenom 8. Kustendorfu u selekciji Novi autori, zajedno s filmovima "Otvoreni kavez" Siniše Galića i "Hrčci" Gilberta Gonzalesa Penjile.

U razgovoru za Tanjug Goran Stanković kaže da je snimanje započeo 2010. prateći jednu komunu rudara u okolini Aleksinca i kad je našao svoje filmske likove, oca i sina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << javili su mu da je primljen na master studije u Los Anđelesu.

"Odlučio sam da prihvatim i otišao sam na dve godine, ali sam nastavio da snimam film, dolazeći povremeno u Srbiju. Vraćao sam se svaki put kad samo mogao da dosnivam i zato se snimanje rasteglo. Kvalitet dokumentarnog filma jeste taj neki protok vremena, on mu je zapravo i prijatelj", objasnio je Stanković.

Film "U mraku" je intiman portret mladog rudara Davora, koji sa ocem radi u rudniku uglja, pokušavajući da istraje u nameri da promeni zanimanje i pronađe pravi put i svoju budućnost, a u isto vreme trudeći se da ispuni očekivanja svoje porodice.

Davor čeka pravi trenutak za promenu i sanja o novom životu, pa kako se naziv filma "U mraku" nameće činjenicom da sniman pod zemljom, autora pitamo i da li tu ima još simbolike - da li je baš svuda oko nas mrak.

Kaže da se zapravo tema filma i dilema glavnog junaka, kako da izađe iz te tame rudnika, nekako poistovetilo s dilemama koje je i sam imao - a to je da li da nastaviti ovde da radi i živi ili da proba neke druge mogućnosti i, kako kaže, rešio je da ode shvatajući to kao mogućnost za iskorak.

Desilo se, međutim, da je i njegov junak nakon četiri godine provedene radeći u rudniku uspeo da promeni posao.

"E, sad koliko smo jedan na drugog uticali, to je pitanje, ali nešto se tu desilo da smo jedan drugog isprovocirali da nešto uradimo, da neku promenu napravimo", kaže Stanković, koji je zadovoljan što je film prikazan na Kustendorfu, na koji je ranije dolazio kao student i za koji kaže da je mesto koje izuzetno ceni i neguje autorstvo, a mlade autore inspiriše da se bore za svoju autentičnu viziju.

Stanković je, na drugoj godini mastera na Američkom filmskom institutu u Los Anđelesu, za magistarski film odabrao priču o evakuaciji Ermitaž muzeja u Sankt Petersburgu.

"Naišli smo scenarista i ja na tu zanimljivu priču i rešili da je istražimo. Ideja je bila, kroz jednu knjigu koju smo pročitali, da je kustos muzeja nakon evakuacije i dalje obilazila i pokazivala prazne ramove ljudima koji su nailazili, najčešće vojnicima, a nas je zanimalo gde je tih milion eksponata završilo kroz Rusiju", navodi Stanković.

Njihov je scenario predviđao da prate jedan sanduk pun slika iz Ermitaža koji, kaže Stanković, "dolazi na jedno mesto gde ne bismo očekivali".

Zanimljivo je i da je film snimljen u Kaliforniji, na ruskom jeziku, "jer je bilo važno da se autentičnost zadrži ako ćemo da pričamo i o tom vremenu i tom prostoru", i za sada je naišao na jako dobre kritike, i u Americi, ali i na svom putu po svetu.

Taj kratki film "Way in rye" (Raž) nominovan je za nagradu Studentski Oskar za najbolji kratki film, a Stanković njegov kvalitet objašnjava ovako: "Nekako, on je neki hibrid, s obzirom da sam ja došao iz Evrope, napravio ga tamo, sa temom iz Rusije, nekako je on napravljen iz tog spleta okolnosti i ja mislim da mu je to neki kvalitet..."

Stanković je diplomirao filmsku režiju u Srbiji, gde je radio na velikim domaćim i stranim produkcijama.

Njegova dva studentska filma "Ko čuva čuvare" i "Polazak", prikazana su na više od 50 svetskih festivala i dobitnici su 17 nagrada.

Oba filma su izabrana da predstavljaju Srbiju na "Turneji evropskog kratkog filma", a prava za njihovo emitovanje otkupio je Evročenel.

Tokom studija na Američkom filmskom institutu, Stanković je dobitnik stipendija Holivudskog udruženja stranih novinara i Ričard Frenk fondacije, a od nedavno je dobitnik nagrade Frenklin J. Šafner za izvanredna dostignuća u domenu režije.

Film "U mraku" je svetsku premijeru imao na prestižnom festivalu IDFA 2014. u Amsterdamu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.