Izvor: B92, 10.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filipini: 56 žrtava sukoba

Manila -- Filipinska vojska granatirala pozicije muslimanskih pobunjenika, prethodno u sukobima na ostrvu Jolo poginulo 56 ljudi.

Borbe koje su izbile juče ujutro najžešći su sukobi u poslednje tri godine na jugu Filipina. Vojska je saopštila da je obustavila operacije jutros, na zahtev guvernera provincije u kojoj je došlo do sukoba. Prema general-majoru Rubenu Rafaelu, do obustave operacija je došlo zbog muslimanskog praznika.

Borbe na ostrvu Jolo počele su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << juče ujutro pošto su naoružane osobe napale grupu vojnika. Potom je u region stiglo pojačanje, a u napadu na pobunjenike su korišćeni i helikopteri.

Vojska je saopštila da pobunjenici potiču iz Abu Sajafa, organizacije povezane sa Al Kaidom, dok Nacionalni oslobodilački front Moro, muslimanska pobunjenička grupa koja je potpisala mirovni sporazum s vladom 1996, tvrdi da su u borbama umešani ljudi iz te organizacije.

Lokalni zvaničnici su rekli da je situacija na ostrvu Jolo postala zategnuta kada je vojska počela da skuplja neprijavljeno oružje od stanovnika tog ostrva.

Na ostrvima na jugu Filipina, posebno na ostrvima Jolo i Basilan, nalaze se utočista ekstremista, ali i piratske bande koje pljačkaju brodove u Južnokineskom moru.

Na tim ostrvima je smešteno oko 13.000 filipinskih vojnika, ali i oko 2.000 pobunjenika. Na ostrvu Jolo je i oko 100 vojnika SAD koji obučavaju lokalne snage bezbednosti, ali ne učestvuju u borbama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.