Filip Vujanović prošle godine pomilovao šest osoba

Izvor: N1 televizija, 28.Jan.2017, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filip Vujanović prošle godine pomilovao šest osoba

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović prošle godine pomilovao je šest osoba, a u svim slučajevima je imao pozitivan predlog Ministarstva pravde o njihovoj opravdanosti, javlja Anadolija.

Vujanović je 2015. godine pomilovao 11, a 2014. godine 23 osuđenika. On je, na osnovu zakonske obaveze, objavio broj i strukturu pomilovanja u prošloj godini.

Crnogorski predsednik je odlučivao o 213 molbi za pomilovanje osuđenih lica i šest uvažio. Od uvaženih molbi za pomilovanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << predsednik Crne Gore je izrečenu zatvorsku kaznu zamenio uslovnom osudom u jednom slučaju, a tri zatvorske kazne su zamenjene novčanom.

"U jednom slučaju Vujanović je oslobodio osuđeno lice od izvršenja preostalog dela izrečene kazne zatvora u trajanju od četiri meseca i 27 dana, a jedna kazna zatvora je zamenjena radom u javnom interesu", navode iz Vujanovićevog kabineta.

Prilikom postupanja po molbama za pomilovanje, Ministarstvo pravde, u postupku formiranja predloga koji se tiču zamene zatvorske kazne uslovnu osudu, novčanu ili kaznu rada u javnom interesu, vodilo je računa o proteku vremena od izvršenja krivičnog dela i o činjenicama i okolnostima koje su se dogodile nakon pravosnažnosti sudske odluke.

"Predsjednik Crne Gore nije doneo nijednu odluku o pomilovanju, a da nije postojao pozitivan predlog Ministarstva pravde. Najveći broj pomilovanja se odnosi na lica koja su krivična dela počinila u značajno ranijem periodu pre donijete odluke o pomilovanju", kaže se u saopštenju.

To znači, kako se objašnjava, da u tom periodu osuđena lica nisu izvršila nijedno krivično delo, što značajno utiče na pomilovanje.

"Takođe, od donošenja pravosnažne sudske odluke promenile su se i druge okolnosti koje osuđenim licima idu u prilog, a što sudu u momentu presuđenja nije bilo poznato. Nesumnjivo je, u kontekstu izloženog, da bi bilo krajnje kontraproduktivno takva lica upućivati na izdržavanje kazne zatvora, jer je svrha kažnjavanja resocijalizacija, a ona je ponašanjem osuđenih lica u ovom periodu ostvarena", navode iz kabineta Vujanovića.

U postupku pomilovanja lica koja se nalaze na izdržavanju kazne zatvora, Ministarstvo pravde pribavlja mišljenje pravosudnih organa, centara za socijalni rad i Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.