Filip Moris najavio tužbu protiv Australije

Izvor: Blic, 27.Jun.2011, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Filip Moris" najavio tužbu protiv Australije

SIDNEJ - Gigant duvanske industrije "Filip Moris" najavio je tužbu protiv Australije, koja prva u svetu planira da unificira paklice cigareta.

Vodeća međunarodna duvanska kompanija strahuje da će novi propisi, koji bi mogli da stupe na snagu već u januaru 2012. godine, smanjiti konkurentnost njenih brendova poput "Marlbora" i "Alpine".

Novi najavljeni propisi ne dozvoljavaju duvanskim kompanijama da na paklicama cigareta ističu logotip, boje i reklamne tekstove. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Jedini znak raspozavanja biće marka i ime proizvoda, koji moraju da se ispišu standardnom štampom.

Sve paklice će biti iste i maslinaste boje odabrane posle istraživanja, koje je pokazalo da je pušačima najneprivlačnija.

Vlada Australije smatra da će obične paklice biti manje privlačne što će sa svoje strane umanjiti popularnost štetne navike a samim tim i troškove lečenja bolesti izazvanih pušenjem, koji su na nivou od 31,5 milijardi australijskih dolara (33 mililjardi dolara) godišnje. Prema podacima australijske vlade, u zemlji od bolesti povezanih sa pušenjem umire više od 15.000 ljudi godišnje.

Analitičari takođe navode da će obična paklica uticati na poslovanje duvanskih kompanija na tržištima u usponu, gde planiraju da pažnju pušača preusmere sa jeftinih na skuplje marke.

"Filip Moris Asia" je danas obavestila australijsku vladu o pokretanju sudske tužbe čime se obezbeđuje tromesečni rok za vansudski dogovor strana. U slučaju da se ne postigne sporazum, "Filip Moris" će tražiti nadoknadu gubitaka koje procenjuje na više milijardi dolara.

Osim što su zabranjene ulične reklame i promovisanje duvanskih proizvoda u javnim glasilima, u Australiji je na paklicama cigareta obavezno prikazivanje posledica bolesti izazvanih pušenjem.

Izgled paklica cigareta je u centru pažnje i ostalih duvanskih kompanija, kao i vlada drugih zemalja. Slične projekte na uvođenju običnih paklica priprema više zemalja, među kojima su Novi Zeland, Kanada i Velika Britanija.

Australijsko tržište cigareta se u 2009. godini procenjivalo na 9,98 milijardi australijskih dolara prema 8,3 milijardi godinu dana ranije.

Povezane vesti: Zastrašujuće fotografije obolelih na američkim kutijama cigareta Ruski policajci dele pušačima bombone umesto cigareta Obeležen Svetski dan protiv duvanskog dima Duvanske firme dobile spor sa 37 bolnica Misurija Australija zabranjuje atraktivna pakovanja cigareta

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Filip Moris najavio tužbu protiv Australije

Izvor: Economy.rs, 27.Jun.2011

Gigant duvanske industrije "Filip Moris" najavio je tužbu protiv Australije, koja prva u svetu planira da unificira paklice cigareta.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.