Izvor: Blic, 19.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fijasko SAD u Iraku

Fijasko SAD u Iraku

Američki predsednik Džordž Buš i britanski premijer Toni Bler danas su izolovaniji nego ikad kada je reč o strategiji 'ostaćemo u Iraku dok ne obavimo posao'. Njihov san o uvođenju demokratije u dolinu Tigra i Eufrata se raspršio, a sve glasniji su savetnici koji Buša i Blera pozivaju da sagledaju novu, mnogo realniju strategiju - povlačenje iz Iraka.

Poslednji izveštaj koji je dospeo u javnost uradila je grupa za Irak, na čijem se čelu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nalazi Džejms Bejker, bivši državni sekretar SAD i blizak prijatelj porodice Buš. U njemu se poziva na povlačenje američkih vojnika i na dramatičan obrt u američkoj spoljnoj politici prema Iraku. U izveštaj se navodi da bi predsednik SAD, umesto da ostane na sadašnjem kursu prema Iraku, trebalo da prebaci američke vojnike u baze van Iraka, pa čak i da zatraži od Sirije i Irana da se uključe u stabilizaciju stanja u zemlji u kojoj vlada bezakonje.

Bela kuća je oštro odbacila ovaj izveštaj, a portparol Toni Snou istakao je da administracija ne planira da potpiše podugovor o vođenju rata sa 'spoljnim savetnicima'. Uprkos tome, dvojica senatora iz Republikanske stranke pozvala su predsednika Buša da promeni kurs prema Iraku.

'Jasno je da nam je potrebna nova strategija za Irak', kaže Čak Hadžel iz Nebraske, mogući kandidat na predsedničkim izborima 2008 godine.

Uporedo sa sve glasnijim pozivima da se promeni politika prema Iraku, TV stanica Si-En-En (CNN) objavila je istraživanje javnog mnjenja koje pokazuje da čak 64 odsto Amerikanaca smatra da je rat u Iraku bio greška. Istovremeno opada i podrška predsedniku Bušu, i to tri nedelje uoči izbora na kojima bi Republikanska stranka lako mogla da izgubi većinu u Kongresu i Senatu.

U sličnoj je situaciji i britanski premijer Toni Bler, čija Laburistička stranka konstantno gubi podršku, a premijer je pozvao načelnika generalštaba, ser Ričarda Denata da ublaži ranije izneti stav o neophodnosti povlačenja vojnika iz Iraka.

'Naša prvobitna namera bila je da uspostavimo slobodnu demokratiju u Iraku kao primer za čitav region. Sada mislim da bi trebalo da smanjimo naše ambicije', rekao je Denat, napominjući da prisustvo međunarodnih snaga ne doprinosi rešenju krize.

Britanski premijer je juče pred Donjim domom Parlamenta rekao da britanske trupe treba da ostanu u Iraku, naglasivši da bi povlačenje predstavljalo 'zanemarivanje dužnosti'.

A. Petrović Najsmrtonosniji mesec za vojnike

Deset američkih vojnika poginulo je juče u Iraku u poslednjoj seriji napada pobunjenika. Samo tokom oktobra ove godine u Iraku je poginulo 67 američkih vojnika. Ukoliko se napadi nastave, ovaj mesec bi mogao da bude najsmrtonosniji za američke vojnike još od marta 2003. kada je počeo rat. Za sada, ovaj neslavan rekord drži januar 2005. kada je ubijeno ukupno 107 američkih vojnika. Prema podacima agencije AP, od početka rata u Iraku je poginulo ukupno 2.778 američkih vojnika. 'Naša misija je propala' Majkl Šojer, bivši šef jedinice CIA za hvatanje Bin Ladena

'Irak je danas poput Avganistana iz kasnih sedamdesetih i osamdesetih godina, samo mnogo gori nego što je to bio Avganistan.' Vilijam Bakli, urednik konzervativnog lista 'Nešenel rivju'

'Američki ciljevi u Iraku nisu ostvareni. Naša misija je propala jer mržnju Iračana nije mogla da slomi invazija 130.000 vojnika.' Kolin Pauel, bivši državni sekretar SAD

'Nismo imali dovoljno snaga na terenu. Nismo uspeli da nametnemo našu volju. Rezultat toga je početak ustanka pobunjenika koji je izmakao kontroli.' Džejms Bejker, bivši državni sekretar SAD

'Lično verujem da je moguće postići dogovor sa Iranom i Sirijom o stabilizaciji situacije u Iraku, jer ni te zemlje svakako ne žele haos u Iraku, kao ni Sjedinjene Američke Države.'

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.