Fidelova senka

Izvor: Politika, 06.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fidelova senka

Mnogi misle da bi Raul, ako uspe na komunističkom jednopartijskom ostrvu u neprijateljskom okruženju, da zadrži svoj režim, bio znatno radikalniji od svog brata

Za glavu niži, mlađi pet godina, ćutljivi Raul, bez govorničkog dara i harizme svoga brata, samo u jednoj bitnoj stvari je prestigao Fidela: Iako mlađi , duže je zadojen komunističkom idejom i ima duži partijski staž.

Drugog juna, dan uoči Raulovog sedamdesetpetog rođendana, zvanični organ Komunističke >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << partije Kube, list "Granma", objavio je specijalni dodatak o mlađem bratu kubanskog lidera, koji je i po ustavu kao drugi čovek u državnopartijskom aparatu izolovanog komunističkog ostrva određen da nasledi vrhovnog komandanta. Uz mnoštvo superlativa o "briljantnom, sposobnom, odgovornom" Raulu, objavljen je u zaključku komentar Fidela Kastra: "Izabrao sam ga ne zato što mi je brat, jer čitav svet zna koliko mrzimo nepotizam. Već mogu da dam časnu reč da on ima dovoljno kvaliteta da me sutra zameni, ukoliko umrem u ovoj borbi". Dodatkom u "Granmi" i Kastrovim zaključkom, počela je "izborna kampanja" na ostrvu koje ne pamti izbore za Raulovo preuzimanje vlasti.

Iako nikad nije davao intervjue, niti su na njegove govore lišene Fidelovog razbarušenog oratorstva pozivani strani novinari, zna se da je Raul iz senke igrao glavnu ulogu u očuvanju komunističkog režima koji je nadživeo devet američkih predsednika, rušenje sovjetskog komunizma, pad Berlinskog zida, na stotine atentata i zavera planiranih iz Majamija ili Vašingtona... Na čelu oružanih snaga Kube, Raul je i zvanično određen za Fidelovog naslednika još u oktobru 1997. na partijskom kongresu kada je veliki vođa rekao da je "Raul mlađi i energičniji i može da računa na duže vreme od mene..."

Ali, njih dvojica su radili zajedno u građenju socijalističke revolucije još od pedesetih godina prošlog veka. Neki kažu da je Raul oduvek bio radikalniji i da u aparaturi spada u pobornike tvrde linije.

Rođen je 1931. u istočnoj provinciji Holgin, kao najmlađi od tri brata. Kao student u Havani priključio se Komunističkoj omladini. Zajedno sa Fidelom je 1953. učestvovao u napadu na kasarnu Monkada, ali tada gerilskim pobunjenicima nije uspelo da sruše diktatorski režim Fulhensija Batiste. Raul je potom bio u zatvoru 22 meseca da bi 1955, zajedno sa Fidelom, bio oslobođen. Obojica su otišli u Meksiko odakle su pripremili brod "Granma" za revolucionarnu ekspediciju na Kubu. Iskrcali su se 1956. godine. Za Raula se kaže da je prvi uspostavio prijateljstvo sa čuvenim argentinskim studentom medicine Če Gevarom koga je potom upoznao sa Fidelom. Sa planinskih padina Sijera Maestre, gerila je, sa oba Kastra, organizovala napade da bi najzad uspela da sruši Batistu 1959. godine.

Pod Raulovim vođstvom gerilska vojska izrasla je u armiju od 50.000 vojnika koja je, na sovjetskoj strani, učestvovala u sukobima u Angoli i Etiopiji sedamdesetih godina. Mlađi brat je kažu bio vešt i u finansijskim transakcijama, uspevši da stvori turističko vojno preduzeće "Gaviota" čime je državi obezbedio znatan priliv od turizma.

Mnogi misle da bi Raul, ako uspe na komunističkom jednopartijskom ostrvu u neprijateljskom okruženju, da zadrži svoj režim, bio znatno radikalniji od svog brata. Drugi pak kažu da bi on dozvolio ekonomske promene po kineskom modelu ali da bi ideološki bio nepopustljiv. Pominje se čistka intelektualaca, pre desetak godina, izvedena pod Raulovom komandantskom palicom. Bili su optuženi da su zadojeni zapadnim idejama. Varljivi su svi barometri javnog mnjenja na Kubi, gde nema slobodnih medija, niti je bilo demokratskih izbora, ali se tvrdi da Raul nije omiljen među Kubancima. Kolaju priče da je i sam narušenog zdravlja i da mu je jetra stradala od neizlečenog dugogodišnjeg alkoholizma.

Sezona uragana i kalendarski je počela ovog leta na Kubi, u vreme kada je najdugovečniji vođa na planeti pao u postelju. Hoće li Raul uz pomoć ili smetnju kolektivnog partijskog tela uspeti da se izbori sa svim tim nepogodama koje su se sručile na izolovano ostrvo. U okruženju nema više revolucionarnih brodova, ni kapetana. A čamci i čunovi lome se i dave u morskim olujama.

Zorana Šuvaković

[objavljeno: 06.08.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.