Fidelov blog

Izvor: Politika, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fidelov blog

Već zbog same funkcije autora "Razmišljanja glavnokomandujućeg", stalna kolumna obolelog Fidela Kastra, koja se nedeljno iz zvaničnih kubanskih medija kači na Internet mrežu, nije neobavezna, ni lepršava. Ipak mnogo toga u redovnom javljanju lidera komunističke Kube liči na klasični blog: u njemu komentariše najrazličitije novosti, diskutuje o događajima koji ga raduju ili ljute, ponekad piše o stvarima koje samo njega zanimaju, hvali svoje prijatelje, kritikuje neprijatelje... Moises >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Naim, glavni urednik časopisa "Forin aferz", jedan od retkih vašingtonskih analitičara čije uvodnike objavljuju redovno najugledniji listovi Starog kontinenta van engleskog govornog područja ("Korijere dela sera", "Pais", "Mond"), povlačeći ovu neočekivanu paralelu zapaža kako kubanski vođa u "svom blogu" redovno izostavlja da pomene svog naslednika, četiri godine mlađeg brata Raula Kastra. Kako je često značajno baš ono što se prećuti, tako Naim u tome vidi odbleske neizbežne bitke koja se upravo bije na Kubi.

Grupisanje pred bitku

Poznato je da je Raul naslednik Fidelov, ali se ne zna "koliko će vlasti držati u svojim rukama, s kim će je deliti i šta će s njom uraditi". Pojedini poznavaoci očekuju da će Kuba slično Kini prepustiti oružanim snagama kontrolu nad najznačajnijim preduzećima koja trguju sa kapitalističkim svetom. Raul, po njima, gaji bliske veze sa vojskom i pobornik je ove opcije u tranziciji o kojoj danas svi govore. Ili će neposredna budućnost Kube ostati ipak vernija starom socijalističkom Fidelovom snu? Taj san, najzad, može da se ostvari, zahvaljujući velikodušnom Ugu Čavesu, predsedniku naftonosne Venecuele, koji, kako se računa, danas dotira izolovano karipsko ostrvo više nego Sovjetski savez u vreme Brežnjeva. Fidel priželjkuje da svoje nasledstvo oboji čistijim socijalizmom koji "neće gajiti kineski entuzijazam za tržište i globalizaciju". Po mišljenju Naima (komentar objavljen u nedeljnom "Paisu") front između dve strane već se otvorio i regrutuje u jednu ili drugu grupu pripadnike birokratskog aparata, Vojske, Komunističke partije, obaveštajne službe. Naim predviđa da ćemo osim o Raulu Kastru, uskoro čuti mnogo više o drugim glavnim igračima među koje spadaju Karlos Lage, Felipe Peres Roke, sadašnji ministar spoljnih poslova, general Alvaro Lopes Mijera...

Embargo SAD pomogao Kastru

Dva glavna spoljna igrača u ovoj borbi su SAD i Venecuela. Da nije Čavesa koji se zvanično naziva Kastrovim naslednikom sa zadatkom da širi socijalističku vatru po latinoameričkom kontinentu Kuba bi zapala u tešku i ozbiljnu ekonomsku krizu, ali velikodušnost venecuelanskog predsednika može da odloži bilo kakvu promenu koja bi udaljila Kubu od Fidelovog nasleđa. Naim spekuliše, da su Čavesovi odnosi sa Raulom, manje srdačni, i da venecuelanski promotor socijalizma u 21. vek ne bi pravio tako velike poklone Kubi kada bi ona prihvatila kineski model.

Kada bi SAD ukinule "ekonomski beskoristan i politički kontraproduktivan embargo", uspele bi da izazovu destabilizaciju kubanskog režima, ocenjuje Naim. Više investicija, više trgovine, razmena studenata, putovanja, bolje komunikacije, sve bi se to za sanjare Fidelovog sna pretvorilo u noćnu moru.

Fidel Kastro imao je sreću da se za njegove vlasti promenilo deset američkih predsednika spremnih da održe ekonomski embargo što mu je pružilo najbolji izgovor za neuspehe u zemlji. Raula će takva sreća mimoići. Embargo je, kao sredstvo za pritisak, po oceni mnogih uticajnih faktora u SAD, na izdisaju. Ali ne i blogovi. Zato bi Raul, kako predlaže Naim, poput svog brata, trebalo da oformi svoj blog, ako želi da njegova opcija pobedi na Kubi.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.