Izvor: Blic, 09.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fidel Kastro umire od raka

Fidel Kastro umire od raka

Kubanski lider Fidel Kastro umire od raka i nikada se neće vratiti na predsedničku funkciju, zbog čega SAD užurbano prave planove za Kubu posle Kastra, piše uticajni magazin 'Tajm'.

'Upoznati smo sa izveštajem da Kastro boluje od raka u završnoj fazi', rekao je za 'Tajm' jedan visoki zvaničnik američke administracije koji je želeo da ostane anoniman.

Fidel Kastro (80) je trn u oku Amerike od dolaska na vlast na krilima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << revolucije 1959. Krajem jula ove godine on je iznenada prepustio predsedničku funkciju svom pet godina mlađem bratu Raulu, a u saopštenju iz Havane navedeno je da je Kastro podvrgnut operaciji stomaka. U nedostatku zvaničnih informacija od tada traju nagađanja od čega Kastro zapravo boluje, a nekoliko puta u javnost su puštene fotografije kubanskog lidera iz bolničke postelje.

'Ponovo će Kastro doći na čelo Kube i predvodiće revoluciju', rekao je na poslednjem javnom skupu podrške doživotnom lideru Felipe Peres Roke, šef kubanske diplomatije. Međutim, prema tvrdnjama zapadnih analitičara, ove ohrabrujuće izjave su pre svega usmerene ka domaćem stanovništvu na Kubi kako bi se zadržao mir u zemlji.

Kako prenosi 'Tajm', američka administracija veruje da su Kastrovi najbliži saradnici od početka bili upoznati sa teškom bolešću od koje on boluje i da je imenovanje njegovog brata Raula na predsedničku funkciju zapravo bio način da se građani naviknu na novog lidera.

'Morali su da vide kako će narod da reaguje i kako će država da funkcioniše bez Kastra', zaključuje izvor 'Tajma'.

Predsednik SAD Džordž Buš nedavno je odobrio novih 80 miliona dolara pomoći disidentima koji se bore protiv Kastra, a koji će biti namenjeni kupovini hrane i medicinske opreme nakon njegove smrti.

A. P.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.