Izvor: B92, 20.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Faza 2 rusko-kineske vojne vežbe

Peking -- Kineska i ruska vojska započele su danas drugu fazu zajedničkih manevara, u blizini obale na severozapadu Kine.

Prema ocenama Asošijeted presa, istorijska vojna vežba nekadašnjih rivala, rezultat je sve boljih odnosa dve zemlje i motivisana je njihovom zabrinutošću zbog američke dominacije u međunarodnoj politici.

Oko 9.000 vojnika ruskih i kineskih padobranskih jedinica spustilo se na severo-zapadnu obalu Kine, čime je počela druga faza istorijske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << združene vojne vežbe dve zemlje, prenose agencije. U vežbama učestvuje 86 padobranskih jedinica sa 18 vojnih vozila, a odvijaju se na poluostrvu Šandong u Žutom moru. One su zamišljene kao simulacija spuštanja zajedničkih snaga u neku državu kako bi se ona stabilizovala. U vežbi pod nazivom "Mirovna misija 2005." učestvuje oko 7.000 kineskih i 1.800 ruskih vojnika, 14 brodova, 60 borbenih aviona i amfibije, javljaju kineska televizija i ruska agencija ITAR-Tas.

Nekadašnji suparnici u periodu hladnoratovske podeljenosti sveta, sada su značajno popravili svoje odnose, pre svega zbog zabrinutosti zbog dominacije SAD na svetskoj sceni. Vojna akcija predstavlja novu fazu u odnosima Kine i Rusije, koje sve više postaju politički i ekonomski partneri. Kina gleda u Rusiji potencijalnog partnera za uvoz nafte i gasa, koja je sve više neophodna njenoj zahuktaloj industriji, ali i u rešavanju pitanja Tajvana. Dve države su prošle godine rešile decenijama star spor oko državnih granica i sada zajednički sarađuju u borbi protiv radikalnih islamista u centralnoj Aziji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.