Izvor: B92, 26.Nov.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fatva protiv nigerijska novinarke

Kano -- Vlasti nigerijske države Zamfare objavile su fatvu, islamski verski dekret, kojim se pozivaju svi muslimanski vernici da ubiju novinarku koja je napisala "bogohulni" članak povodom izbora za "Mis sveta". Na meti fatve našla se Isioma Danijel, novinar dnevnika "This Day", potvrdio je Umar Dangaladima, zvaničnik Ministarstva za informacije Zamfara. "Vlasti u Zamfari nisu same proglasile fatvu", rekao je nigerijski zvaničnik i preneo stav Vlade da "je činjenica da islam propisuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smrtnu kaznu svima onima koji, bez obzira na veru, vređaju proroka. Dakle, Vlada je prihvatila tu presudu za Isiomu", rekao je on.

Isioma Danijel je autor članka objavljenog 16. novembra, a za koji muslimani smatraju da predstavlja bogohiljenje jer tvrdi da bi i prorok Muhamed mogao sebi za ženu da izabere jednu od učesnica ovogodišnjeg izbora za "Mis sveta". Muslimanske organizacije smatraju da izbor za "mis" promoviše seksualni promiskuitet i nemoral. Članak je izazvao talas protesta koji su počeli spaljivanjem prostorija tog lista u severnom gradu Kaduni, a u kojima je do sada život izgubilo oko 220 ljudi. Po izbijanju nemira, doneta je odluka da izbor za "mis", koji je trebalo 7. decembra da se održi u nigerijskoj prestonici Abudži, bude prebačen u London.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.