Fajad: Bezbednost je prioritet

Izvor: Blic, 17.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fajad: Bezbednost je prioritet

Novoimenovani palestinski premijer Salam Fajad izjavio je danas da će obnova bezbednosnog sistema na palestinskoj teritoriji biti težak, ali ne i neizvodljiv zadatak.

"Glavni prioritet naše vlade je bezbednost. To će biti težak zadatak, ali ne i neizvodljiv", rekao je Fajad posle svečane ceremonije polaganja zakletve privremene vlade.

Palestinski predsednik i lider Fataha Mahmud Abas imenovao je novu vladu i otpustio dosadašnjeg premijera i lidera radikalnog islamskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pokreta Hamas Ismaila Hanijea posle sukoba Hamasa i sekularnog Fataha u pojasu Gaze.

Hamas je prošle sedmice izbacio pristalice Fataha iz pojasa Gaze, što je nateralo Abasa da raspusti vladu i proglasi vanredno stanje. Zvaničnici Hamasa su mere koje je juče uveo Abas ocenili kao pokušaj državnog udara.

Abas je ranije danas doneo ukaz prema kojem se zabranjuju vojne frakcije pokreta Hamas. Prema palestinskom ustavu, vanredno stanje ne može da traje duže od 30 dana osim ako odluku o produžetku na još 30 dana ne usvoji dve trećine poslanika u parlamentu. U palestinskom parlamentu Hamas ima većinu. Međutim, izraelske vlasti su u poslednje vreme uhapsile veći broj poslanika iz redova tog pokreta, čime je dovedena u pitanje mogućnost uspostavljanja kvoruma i donošenja legitimnih odluka u parlamentu.

Ismail Hanije je ranije izjavio da ne priznaje odluku Abasa o raspuštanju vlade i najavio da je neće poštovati. Njegovu odluku podržao je sinoć i Hamas, koji je zapretio da će se osvetiti Fatahu na Zapadnoj obali nakon što je napadnuta zgrada parlamenta u Ramali. Zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri je rekao da je 150 pristalica Hamasa oteto na Zapadnoj obali, dan pošto su borci te organizacije silom preuzeli kontrolu nad pojasom Gaze.

"Ono što se dešava na Zapadnoj obali je stvaran puč i terorizam. Mi nećemo sedeti skrštenih ruku, suočeni s tim zločinama na Zapadnoj obali. Preduzećemo sve korake da osiguramo kraj tome", rekao je Abu Zuhri.

Naoružane pristalice Fataha, razljućene zbog pobede Hamasa u Gazi, u ofanzivi koja je trajala šest dana i u kojoj je poginulo više od 100 ljudi, napali su, u znak osvete, institucije koje kontroliše Hamas širom Zapadne obale.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.