Facinantno je čitati dokumenta na Vikiliksu!

Izvor: Blic, 24.Dec.2010, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Facinantno je čitati dokumenta na "Vikiliksu"!

Norveški ministar spoljnih poslova Jonas Gar Stere izjavio je da je čitanje tajnih američkih dokumenata objavljenih na "Vikiliksu" fascinantno i da je to preokrenulo uloge vlada i medija.

"Priznajem - fascinantno je čitati delove sirovog materijala o spoljnoj politici, možda posebno za nas koji radimo svakog dana u diplomatiji", napisao je Stere u članku objavljenom danas na vebsajtu njegove Laburističke partije, preneo je Rojters.

"Kao da smo voajeri koji su iznenada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dobili pristup..., a to postaje još moćnije, jer dolazi iz američkih izvora", dodao je Stere.

On je objasnio da je fenomen "Vikiliksa" obezbedio novinarima pristup informacijama normalno rezervisanim za državne zvaničnike, što je dalo reporterima prednost koju obično nemaju, pa su vlade i mediji praktično zamenili uloge.

Sada ministarstva od medija traže pristup, koji im je često uskraćen, dok je do sada bilo obrnuto, ističe Stere.

Jedinu kritiku Stere je uputio "nevernim radnicima" u vladi koji su omogućili odliv poverljivih dokumenata.

Stere je ukazao i da se ni jedan dokument objavljen do sada na "Vikiliksu" ne odnosi na Norvešku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.