Izvor: Politika, 30.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski parlament snažno podržao nezavisnost Kosova

Solana najavio da će rešenje možda biti nametnuto, a Lavrov rekao da Ahtisarijev plan neće proći

I juče se nastavilo zaoštravanje diplomatske retorike na međunarodnom nivou, koju su izazvala podeljena mišljenja o Ahtisarijevom planu o "međunarodno nadziranoj nezavisnosti Kosova". Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana juče je prvi put izuzetno oštro u Evropskom parlamentu u Briselu najavio da će Savet bezbednosti "možda morati da nametne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rešenje za status Kosova i Metohije". "Počele su da se pojavljuju teškoće s Rusijom i, vrlo verovatno, s Kinom", rekao je Solana obraćajući se evropskim poslanicima uoči glasanja o rezoluciji o budućem statusu Kosova. Najavivši da je EU pripremila najveću misiju u istoriji Unije, Solana je upozorio da "ukoliko EU ne uspe u misiji stabilizacije Kosova i Srbije, to će biti veliki neuspeh za nas i u ogromnoj meri će umanjiti naše šanse da delujemo u svetu".

Evropski parlamentarci su posle njegovog obraćanja, sa 490 glasova "za", 80 "protiv" i 87 uzdržanih usvojili rezoluciju koju je predložio holandski poslanik Jost Lagendajk, a u kojoj se navodi da je "suverenitet nadziran od međunarodne zajednice najbolje rešenje za status Kosova". Nedavno je prilikom pisanja predloga rezolucije vođena oštra diskusija o Lagendajkovom predlogu, pa je usaglašavanjem grupa u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta ta njegova formulacija bila izbačena.

Rezolucijom Evropskog parlamenta pozivaju se "posebno stalne članice SB UN da odigraju konstruktivnu ulogu tako da obe zainteresovane strane pruže dokaze o savitljivosti i da usvoje trajno rešenje bez ikakvih nejasnoća za Kosovo".

Davanjem podrške Ahtisarijevom procesu rešavanja statusa, evropski parlamentarci su ipak usaglasili stavove o tome da "svako rešenje za budući status Kosova mora biti saglasno međunarodnom pravu".

Polemika o budućem statusu Kosova i Metohije juče je u Beču prvi put oštro otvorena i na sednici Stalnog saveta Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, povodom izveštaja šefa misije OEBS-a u Srbiji Hans Ola Urstada. Delegacije SAD i Rusije iznele su sasvim oprečne stavove o budućem statusu Kosova i Metohije. SAD su istakle da u potpunosti podržavaju nezavisnost Kosova, dok je delegacija Moskve u OEBS-u ponovila stav Rusije da se rešenje za budući status Kosova mora postići dogovorom Beograda i Prištine.

Oštra najava premijera Vojislava Koštunice od pre dva dana da je "prvi državni i nacionalni interes Srbije da propadne Ahtisarijev plan koji rasparčava Srbiju", istog dana je dobio diplomatsku podršku ruskog predsednika Vladimira Putina koji je u telefonskom razgovoru sa Džordžom Bušom ponovio da je Rusija protiv nametanja scenarija neprihvatljivog Beogradu i Prištini. Podizanju tona juče je doprineo i ministar inostranih poslova Sergej Lavrov konstatacijom da "neće biti ništa" od pokušaja specijalnog izaslanika "koji je odlučio da ignoriše nesaglasnost Beograda i Prištine". "Nemoguće je rešiti taj problem, a da se ne uzme u obzir mišljenje dve sukobljene strane – Beograda i Prištine. Ahtisari je odlučio da ih ignoriše. Mislim da neće uspeti u tome", rekao je Lavrov posle susreta sa portugalskim kolegom Luisom Amadom.

Deo diplomatske ofanzive za obezbeđivanje jedinstvenog stava o Ahtisarijevom planu među članicama EU, koju predvode Solana i evropski komesar za proširenje Oli Ren, rezultiraće predstavljanjem dokumenta na današnjem neformalnom sastanku u Bremenu, na kome će šefovi diplomatija EU razgovarati o potrebi stvaranja jedinstvenog stava EU o budućem statusu Kosova i pripremama za novu misiju EU.

U dokumentu se, prema pisanju dopisnika "Večernjih novosti" iz Brisela, navodi da će angažman EU u poststatusnom periodu biti moguć samo ako EU bude imala jedinstven i usklađen pristup Kosovu. "Zato je vrlo važno da rešenje za status Kosova bude doneto u Savetu bezbednosti UN", piše u dokumentu i navodi se da će "snažne veze EU sa Srbijom biti suštinski činilac u naporima da dovedemo statusni proces do uspešnog kraja". "Dobrodošlica Srbiji za članstvo u EU i dalje je na snazi. Srbiji koja veruje u evropsku budućnost biće pomognuto da prevaziđe svoju nedavnu prošlost, a EU je u potpunosti spremna da nastavi da radi sa Srbijom na ostvarivanju njenih evropskih perspektiva", navodi se u dokumentu.

"Suština odluke o Kosovu je evropsko jedinstvo. Moramo da nastavimo da podržavamo Ahtisarija i njegov predlog s jednakom odlučnošću u Savetu bezbednosti", istakao je Ren.

Državni pregovarački tim danas će u Predsedništvu Srbije razgovarati o tome šta će Srbija morati da preduzme povodom utvrđivanja budućeg statusa pokrajine. Savetnik premijera i član pregovaračkog tima Aleksandar Simić najavio je juče za Betu da će "biti razmatrano i koje će diplomatske akcije i strategiju država preduzeti pošto je predlog rešenja za status Kosova dostavljen članicama SB UN". Sednica SB još nije zakazana, a predviđeno je da Srbiju na njoj zastupa premijer Koštunica.

--------------------------------------------------------------------------

Nikolić: Kosmet u ruskim rukama

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je juče da je "sada sve što se tiče konačnog statusa Kosova i Metohije u rukama Rusije", dodavši da se "Rusija, poštujući svetske principe, javno obavezala da će zaštititi Srbiju". "SRS Rusiji poručuje da će umeti da ceni ruski stav i da će Srbija, ako Rusija spasi Kosovo i Metohiju, biti ekonomski i politički deo ruskih interesa", rekao je Nikolić na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

B. Mitrinović

[objavljeno: 30.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.