Izvor: RTS, 28.Apr.2021, 09:51

Evropski parlament odobrio trgovinski sporazum EU – Velika Britanija

Evropski parlament je velikom većinom glasao odobrio trgovinski sporazum između Velike Britanije i Evropske unije nakon Bregzita, otklonivši poslednju prepreku ka punoj ratifikaciji sporazuma.
Poslanici EU podržali su sporazum o trgovini i saradnji sa 660 glasova "za", pet "protiv" i 32 suzdržana, izveštava Rojters pozivajući se na saopštenje parlamenta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Glasanje je održalo u utorak, ali zbog korona mera ograničenja radnog vremena rezultat nije bio odmah poznat.
Odlukom Evropskog parlamenta okončavaju se četvorogodišnji teški pregovori i polemike, kao i dugotrajno uzajamno nepoverenje nakon što je Britanija okončala 47-godišnje članstvo u EU.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je jutros odluku Evropskog parlamenta ističući da je primena trgovinskog sporazuma između Britanije i EU od krucijalnog značaja.
"Sporazum o trgovini i saradnji (TCA) predstavlja osnov za snažno i tesno partnerstvo sa Velikom Britanijom", napisala je fon der Lajen na Tviteru, dodajući da je "njegova dosledna primena od suštinske važnosti", prenosi britanska agencija.
Britanija je napustila EU 30. januara 2020, ali je njen novi život sa Evropom zaista započeo tek nakon prelaznog perioda završenog 31. decembra, kada London više nije bio vezan zakonima i pravilima bloka.
Zvanično nazvan Sporazum o trgovini i saradnji (TCA), sporazum stvara novi odnos koji predviđa nulte carine i nulte kvote na robu kojom se trguje između EU i Velike Britanije.
Ali to je manje ambiciozno nego što su se mnogi Evropljani nadali, bez ikakvog značaja za spoljnu politiku i odbranu, niti zalaganje za blisko usklađivanje sa životnom sredinom, zdravstvom i drugim propisima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Podržan trgovinski sporazum sa Londonom

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Apr.2021

BRISEL - Poslanici Evropskog parlamenta velikom većinom su glasali za trgovinski sporazum između EU i Velike Britanije, čime su otklonjene prepreke za ratifikaciju dogovora.

Nastavak na Nezavisne Novine...

EU ratifikovala trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom

Izvor: VOA, 28.Apr.2021

Evropski parlament je ratifikovao trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom nakon Bregzita. Rezultati objavljeni u sredu pokazali su da zakonodavci EU podržavaju pakt sa 660 glasova "za" i pet "protiv", a 32 člana su bila uzdržana. Glasanje je bilo poslednji korak u dugogodišnjem procesu definisanja...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.