Evropska mreža sudskih saveta suspendovala poljski savet

Izvor: RTS, 18.Sep.2018, 07:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska mreža sudskih saveta suspendovala poljski savet

Zbog slabljenja nezavisnosti poljskog sudskog ogranka, Evropska mreža sudskih saveta suspendovala je članstvo nacionalnog pravosudnog saveta Poljske, koji imenuje sudije.
"Ekstremne okolnosti učinile su ovaj korak nužnim", saopštila je Evropska mreža sudskih saveta, izrazivši žaljenje zbog toga, prenosi AP.

U saopštenju se podseća da je poljski Nacionalni savet sudstva jedan od osnivačkih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << članova te mreže i da su njegovi članovi "veoma poštovani".
Poljska vladajuća Partija prava i pravde u protekle tri godine usvojila je zakone koji izvršnom i zakonodavnom ogranku daju nova ovlašćenja u odnosu na sudski sistem, a novije zakonodavsto primorava mnoge sudije Vrhovnog suda da se prevremeno penzionišu, napominje američka agencija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.