Evropska komisija opominje Poljsku zbog vladavine prava

Izvor: RTS, 01.Jun.2016, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska komisija opominje Poljsku zbog vladavine prava

Evropska komisija je zvanično upozorila Poljsku da mora poštovati vladavinu prava i opomenula da je neophodno da vlada hitno pronađe rešenje kojim bi se vratile nadležnosti Ustavnog suda, kojem je u reformoma ugrožena nezavisnost u radu.
Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans, izjavio je da je "Evropska komisija usvojila kritički stav prema Poljskoj konzervativnoj vladi zbog izmena kojim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je paralisan rad Ustavnog suda Poljske", prenose agencije.

Prema pisanju svetskih agencija, ovo upozorenje znači da lideri Evropske unije nisu uspeli da nađu rešnje kroz višemesečne pregovore i da se približavaju merama uvođenja sankcija Varšavi.
Komisija je u januaru pokrenula postupak provere poštovanja vladavine prava u Poljskoj. Eventualno nepoštovanje prava može dovesti do oduzimanja prava glasa Poljskoj u Evropskoj uniji, navode mediji.
Sa druge strane, poljski ministar pravde Zbignjev Žobrov tvdi da je ovaj stav "jednostran".
"Iznenađen sam i razočaran stavom Evropske komisije koja je imala vrlo intezivne razgovore sa našom vladom" rekao je Žobrov i dodao da je EK "imala priliku da se uveri da je poljska vlada u potrazi za kompromisom".
"Ovo je jednostrano mišljenje kojim se prikazuje iskrivljena slika, iako je Evropska komisija vrlo svesna realne situacije", rekao je poljski ministar pravde.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

EK utvrdila kršenje vladavine prava u Poljskoj

Izvor: EurActiv Srbija, 01.Jun.2016

Evropska unija ustanovila je nepoštovanje vladavine prava od strane poljske vlade i preduzela korak koji kao krajnji rezultat može da ima sankcije. Naime, Evropska komisija 1. juna usvojila je Mišljenje o vladavini prava u Poljskoj, a u vezi poteza konzervativne vlade te zemlje koji su doveli do blokade...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.