Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Nov.2015, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska komisija:Sloveniji više od 10 miliona evra pomoći

Evropska komisija (EK) odobrila je danas paket hitne pomoći Sloveniji u iznosu od 10,17 miliona evra kako bi se izborila sa velikim i iznenadnim prilivom izbeglica i migranata.

Novac će se koristiti kao pomoć za finansiranje rada policije na granici sa Hrvatskom, poboljšanje smeštaja za tražioce azila i njegovo povećanje za 7.500 mesta, navodi se u saopštenju predstavništva EK u Sloveniji.

Takođe, deo novca biće upotrebljen kako bi se pokrio deo troškova za >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rad policajaca iz drugih zemalja EU, koji pružaju pomoć slovenačkim kolegama.

Stotine hiljada izbeglica, većinom iz Sirije, prolaze balkanskom rutom na putu ka zapadnoj Evropi, podseća Rojters.

To je izvršilo veliki pritisak na finansije i infrastrukturu tranzitnih zemalja, uključujući bivše jugoslovenske države poput Makedonije, Grčke, Hrvatske i Slovenije.

Kako navodi agencija, priliv izbeglica u Sloveniju povećao se od kada je Hrvatska zatvorila za izbeglice svoju južnu granicu 16. oktobra što je dovelo do toga da više od 150.000 njih promeni svoj pravac kretanja ka zapadu.

Slovenija, u kojoj živi oko dva miliona ljudi, saopštila je da nema dovoljno sredstava da se izbori sa tako velikim broja izbeglica i migranata.

Ministarka unutrašnjih poslova te zemlje Vesna Gjerkeš Žnidar prošlog meseca rekla je da su troškovi nadzora nad izbeglicama porasli na 770.000 evra dnevno.

Prošlog meseca je, takođe, održan mini-samit u Briselu, na kojem su lideri evropskih i balkanskih zemalja dogovorili plan u 17 tačaka za podelu tereta oko velikog priliva izbeglica.

Zemlje članice EU obećale su da će poslati dodatnih 400 graničara u Sloveniju, čiji je premijer Miro Cerar upozorio da bi kriza mogla da ponovo podstakne sukobe između bivših jugoslovenskih republika.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

U Sloveniju do sada ušlo 157.000 izbeglica

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Nov.2015

U Sloveniju je do sada ušlo ukupno 157.000 izbeglica, a samo danas više od 5.600, pokazuju najnoviji podaci policije...Sve izbeglice koje su danas ušle u Sloveniju došle su u Dobovu u ukupno pet vozova iz Hrvatske, prenela je agencija STA...Austrija je danas primila 6.400 izbeglica, ali do večeras...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.