Izvor: B92, 19.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropljani o gej brakovima

Brisel -- Stanovnici EU su drastično podeljeni oko pitanja vezanih za brak osoba istog pola, pokazuje istraživanje agencije Eurobarometar.

Ukupno 44 odsto stanovnika EU misli da treba odobriti takve brakove, zaključak je u ponedeljak predstavljenog istraživanja u kome se navodi da je najveća podrška zabeležena u severnoj, a najniža u istočnoj i južnoj Evropi. Inače, u anketi je učestvovalo 30.000 ljudi.

U Holandiji čak 82 odsto ispitanika podržava takve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << brakove, dok isti stav u Rumuniji ima samo 11 odsto anketiranih. U Francuskoj, 48 odsto anketiranih podržava homoseksualne brakove, 44 im se protivi, a osam odsto je uzdržano.

U Švedskoj brakove među osobama istog pola podržava 71 odsto anketiranih, u Danskoj 69 odsto, Belgiji 62 procenata. Samo 11 odsto Rumuna, 12 odsto Letonaca i 14 odsto Kiprana ima isti stav.

"Podaci pokazuju da postoji zabrinutost i nedostatak informisanosti o tim pitanjima", kazao je Juris Kavrikovs, portparol Međunarodnog udruženja homoseksualaca i lezbijki.

Zvaničnici kampanje za brakove osoba istog pola kažu da su zločini prema homoseksualcima i pripadnicima etničkih manjina u porastu u mnogim bivšim komunističkim zemljama koje su se 2004. pridružile Evropskoj uniji.

Prema njihovoj oceni, takve reakcije nameću pitanje da li su stanovnici tih zemalja spremni da prihvate liberalnije društvene vrednosti Zapada.

Brakovi osoba istog pola podelili su javnost širom sveta, od SAD, Meksika i i Brazila, do Australije i Južnoafričke Republike, gde je parlament prošlog meseca legalizovao takve brakove.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.