Evropa ugasila svetlo

Izvor: Glas javnosti, 02.Sep.2009, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa ugasila svetlo

BERLIN - U EU se od juče više ne sme proizvesti ni jedna jedina sijalica od 75 i 100 vati! Panika koju je ova odluka Brisela izazvala jasno se videla u evropskim marketima gde su hiljade Evropljana, nedeljama unazad, čekali u redu da kupe zalihe ekološki nepodobne robe. Zanimljivo je i otkriće Instituta za istraživanje tržišta GfK da je potrošnja sijalica u odnosu na leto prošle godine skočila za 34 odsto.

I mat sijalice idu u zaborav, a radnjama je velikodušno dozvoljeno da >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << prodaju još onoliko koliko imaju na lageru. Od septembra 2011. biće zabranjene klasične sijalice od 60 vati, do jeseni 2012. i ostale, te bi 2016. u EU u upotrebi trebalo da budu samo takozvane kompaktne sijalice s malim utroškom energije i halogenske sijalice.

Institut GfK je primetio da nemački potrošači „panično kupuju sijalice, jer one za njih predstavljaju deo tradicije koje ne žele da se odreknu“. Pri tome se masovno kupuju ne samo one sijalice koje su od danas zabranjena, već i one koje još smeju da se koriste.

Nova, štedljiva sijalica je znatno skuplja od klasične, ali su udruženja potrošača istakla da se uprkos tome i treba odlučiti za najkvalitetniju robu. Dobra kompaktna sijalica traje 10.000 do 15.000 sati, dok se vek klasične sijalice završi posle najviše 1.000 sati upotrebe.

Kritičari koji su se povodom prve faze zabrane sijalice oglasili u nemačkim medijima imaju više zamerki na račun ove štedljive sijalice. Ocenjuju da plavkasto hladno svetlo koje ona pravi kod osetljivih ljudi može da izazove depresivno raspoloženje. Međutim, proizvođači na ovo odgovaraju da se u međuvremenu već proizvode i štedljive sijalice sa „toplijim“ svetlom.

Pored toga, kritičari navode da bi rizik za zdravlje mogla da predstavljaju kako elektromagnetna zračenje ove sijalice, tako i živa koja se koristi za njenu izradu. No, naučnih studija koje bi ovo dokazale još nema.

Institut GfK je povodom jučerašnjeg početka zabrane ocenio da je „nostalgija za klasičnim sijalicama“ prolazan fenomen i da će njihova upotreba biti sve manja, uprkos činjenici da će i dalje biti moguće da se one u neograničenim količinama nabave izvan zemalja EU.   

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.