Evropa pritiska RS

Izvor: Glas javnosti, 29.Apr.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa pritiska RS

BEČ- Vlada Austrije odobrila je juče i prosledila parlamentu na ratifikaciju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Bosnom i Hercegovinom. Šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger istakao je tom prilikom da se snažno angažovanje Beča na evropskoj budućnosti BiH vidi i kroz rad visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka - austrijskog diplomate.

- Austrija je bila i ostala za BiH partner na kojeg se može osloniti na putu stabilizacije i evropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << reformi, što sam ponovio i prošle nedelje u Sarajevu. Stupanjem na snagu SSP, BiH je ostvarila važan etapni cilj na putu u porodicu EU - poručio je ministar inostranih poslova Austrije .

On je istakao da je sada važno da BiH zadrži odlučno evropski kurs „zašta je potrebno da se tvrdoglavo slede reforme“.

- Želimo široku zonu stabilnosti na Balkanu. BiH je u tome ključna zemlja. S tim u vezi, Austrija će i dalje aktivno podržavati reformski put BiH - dodao je Špindeleger.

Međutim, šef delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pak istakla je juče da BiH kao protektorat ne može ući u EU i optužila RS da blokira ispunjavanje uslova za ukidanje viza.

- RS blokira usvajanje zakona o upravljanju granicom i o implementaciji strategije za borbu protiv korupcije. Od Dejtona nije bila gora situacija, a za to su krivi političari - rekla je Pakova, dodajući da se ne može čekati od Kancelarije visokog predstavnika uradi ono što je potrebno.

Iako postoji zacrtan cilj iz Soluna da BiH uđe u EU, to se, kako je ocenila Pakova, sigurno neće dogoditi u narednih pet godina.

- Perspektiva za članstvo je ponuđena BiH kao celoj državi - ne njenim sastavnim delovima, te su stoga pretnje o secesiji i drugi pokušaji da se ugrozi njen suverenitet potpuno neprihvatljivi-rekla je Pakova.

Na reči premijera RS Milorada Dodika da je „taj entitet bolji deo BiH“, Pakova je odgovorila da je to zato „jer BiH ima drugačiju strukturu od Federacije - ali to je tako zahvaljujući Dejtonu i Vašingtonskom sporazumu, koji je učinio FBiH nefunkcionalnom“. Ako premijer RS govori o vraćanju nadležnosti, onda je to korak nazad, a ne napred, zaključila je Pakova.

Premijer RS Milorad Dodik odbacio je optužbe Pakove:

- RS ne blokira evropski put BiH, nego oni koji žele da promene Dejtonski sporazum i koji žele da ustav BiH menjaju vanustavnim sredstvima i to tako što će nametati određena rešenja. A to da je u trenutna situacija u BiH najgora od Dejtona, to je zato što se ovom zemljom bavi upravo Doris Pak - kazao je Dodik i dodao da nema toga puta „pa bio on i evropski“ koji bi mogao RS da dovede u poziciju da vitalni interes i svoju ustavnu poziciju u BiH „žrtvuje za bilo šta, pa makar to bila i EU“.

- Sarajevo sve više postaje jednonacionalni bošnjački grad, jer se Hrvati i Srbi ponovo iseljavaju zbog obespravljenosti.To potvrđuje činjenica da među 290 odbornika izabranih na izborima oktobra prošle godine u 10 skupština opština kantona Sarajevo nema nijednog Hrvata. Za godinu dana iselilo se više od 500 hrvatskih porodica - rekao je juče Josif Perić, predsednik kluba Hrvata u Domu parlamenta Federacije BiH.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Vlada Austrije odobrila SSP sa BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Apr.2009, 13:37

BEČ - Vlada Austrije je danas odobrila i prosledila parlamentu na ratifikaciju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) EU sa Bosnom i Hercegovinom (BiH)..."Austrija je bila i ostala za BiH partner na kojeg se može osloniti na putu stabilizacije i evropskih reformi, što sam ponovio i prilikom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.