Izvor: Blic, 22.Okt.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa i Azija u Seulu

Evropa i Azija u Seulu

SEUL - Učesnici azijsko-evropskog samita (ASEM), na kome su se u Seulu okupili lideri 25 država sa dva kontinenta, pozdravili su juče napredak u pomirenju dveju Koreja, ali su se oštro razišli oko toga koliko brzo treba da uspostavljaju odnose sa severom poluostrva.

Šefovi država ili vlada zemalja EU i deset azijskih država su na početku svog dvodnevnog rada, koji prate masovne demonstracije protiv globalnog kapitalizma, usvojili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Deklaraciju o miru na Korejskom poluostrvu, u kojoj je pružena podrška međukorejskom zbližavanju i unapređenju odnosa članica ASEM-a i Severne Koreje.

Velika Britanija i Nemačka su uoči ovog skupa objavile da će uspostaviti diplomatske odnose sa Pjongjangom, ali druge, kao Francuska i Irska su u takvim koracima uzdržane. Predsednik Evropske komisije Romano Prodi tim povodom je priznao da bi bilo bolje za Uniju da je u mogućnosti da deluje jedinstveno.

Na samitu će biti usvojena dva važna dokumenta - Predsednička izjava i 'Okvir azijsko-evropske saradnje 2.000'.

U centru Seula juče je došlo do manjih sukoba policije i 10.000 demonstranata koji su pokušali da se probiju do konferencijskog centra gde se održava sastanak. Njih je u tome sprečilo 30.000 policajaca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.