Izvor: B92, 16.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa čeka iračke izbeglice

London -- Gardijan piše da EU, u iščekivanju desetina hiljada izbeglica iz Iraka, razmatra mere za suočavanje s tim problemom.

Londonski list se, kako prenosi BBC, poziva na izjavu evropskog komesara pravde i unutrašnjih poslova Franka Fratinija da će ministrima unutrašnjih poslova 27 država svoj prelog podneti u roku od nekoliko nedelja.

Gardijan ukazuje da je do sada najviše Iračana azil zatražilo u Švedskoj, ali i da su na udaru Belgija, Holandija, Nemačka, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Grčka i Velika Britanija.

List prenosi i procene UNHCR-a da je iz Iraka, mahom u Siriju, Jordan i Iran, od početka rata izbeglo dva miliona ljudi, dok je 1,8 miliona građana interno raseljeno, što Ujedinjene nacije nazivaju najvećim preseljenjem u novijoj istoriji Bliskog istoka.

Zato Evropska komisija namerava da izdvoji 10 miliona evra za najveće žrtve krize u Iraku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.