Evro ostaje - obećao novi ministar ekonomije Italije

Izvor: VOA, 10.Jun.2018, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evro ostaje - obećao novi ministar ekonomije Italije

Nova koaliciona vlada Italije nema nameru da izlazi iz evrozone i planira da se usredsredi na smanjenje duga, obećao je italijanski ministar ekonomije Đovani Tria u nedelju, u pokušaju da umiri nervozna finansijska tržišta. Svetske investitore brine da će se vlada u Rimu upustiti u potrošnju koju ne može da priušti, kao i da bi evro-skeptici unutar vladajuće koalicije mogli da pokušaju da Italiju izvedu iz evrozone. U svom prvom intervjuu od kada je stupio na dužnosti, Tria je izjavio za list Korijere dela Sera da koalicija želi da pospeši razvoj kroz investicije i strukturalne reforme. "Naš cilj je da podignemo razvoj i zapošljavanje. Ali ne planiramo da oživimo razvoj kroz javnu potrošnju", naveo je Tria dodajući da će predstaviti novu ekonomsku prognozu i vladine ciljeve u septembru.  Nova vlada, koja se sastoji od anti-establišment pokreta Pet zvezda i desničarske Severne lige, prvo je imenovala za ministra ekonomije čoveka koji je evro nazvao "istorijskom greškom." Paolo Savona je kasnije dobio manje važnu dužnost u vladi nakon što je predsednik Serđo Matarela odbio da prihvati njegovu nominaciju. Tria, malo poznati profesor ekonomije koji nije povezan ni sa jednom strankom, izjavio je da je koalicija rešena da ostane u evrozoni. "Pozicija vlade je jasna i jednoglasna. Nema razgovora o napuštanju evra", rekao je. "Vlada je rešena da spreči bilo kakve tržišne uslove koji bi vodili ka izlasku iz evrozone. Nije reč samo o tome da mi ne želimo da je napustimo, radićemo na tome da se nikada ne stvore uslovi koji bi doveli u pitanje naše prisustvo u evro-zoni." Tria je izjavio da je razgovarao sa svojim nemačkim kolegom i da želi da vodi "plodni dijalog" sa Evropskom unijom dodajući da su italijanski interesi u skladu sa evropskim. Nova vlada je obećala da će zaustaviti penzionu reformu, smanjiti porez i povećati izdvajanja za socijalne programe, što su mere za koje se procenjuje da će koštati desetine milijardi evra. Takođe, moraće da pronađe, kako se procenjuje, 12,5 milijardi evra da bi sprečila automatsko povećanje poreza na prodaju, zbog prethodno neispunjenih ciljeva deficita. 

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Ministar: Italijanska vlada jednoglasna o ostanku u zoni evra

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jun.2018

Novi italijanski ministar ekonomije Đovani Tria izjavio je danas da je vlada, sastavljena od antisistemske stranke i ekstremne desnice, "jednoglasna" o ostanku Italije u zoni evra..."Stav ove vlade je jasan i jednoglasan. Nema nikakvih razgovora o bilo kakvom predlogu napuštanja evra", rekao je Tria...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.