Evo kako korporacije uništavaju demokratiju

Izvor: Mondo, 12.Jun.2015, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo kako korporacije uništavaju demokratiju

Istraživanje koje je sproveo naučnik sa Harvarda otkrilo javnosti nepoznati metod uticaja korporacija na ishod izbora.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Kompanije imaju na raspolaganju više načina kako da utiču na donošenje političkih odluka, pa i na samu vlast.

Korporacije tokom kampanje, kao što je poznato, daju političarima po njihovom ukusu donacije, plaćaju oglase i ručkove.

Postoji, međutim, još jedan način koji do sada >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << nije bio poznat široj javnosti.

Otkrio ga je Aleksander Hertel Fernandez sa Harvarda, koji je sproveo istraživanje na uzorku od 1.000 zaposlenih i 500 direktora u velikim firmama.

To istraživanje je pokazalo da šefovi u korporacijama naređuju svojim radnicima da daju donacije određenim političarima, pišu im dopise i glasaju za njih.Oni koji ne poslušaju, suočavaju se s kaznom, a često i otkazom.

Prema istraživanju, više od polovine direktora koji su učestvovali u anketi priznalo je kako su terali radnike da sarađuju u političkim inicijativama, a koristili su i nadzorne sisteme firme kako bi pratili koliko se radnici drže naloga.

Čak 20 odsto radnika koji su učestvovali u istraživanju bilo je izloženo pretnji gubitka radnog mesta zbog neispunjavanja takvih naloga.

Tako korporacije uzimaju veću moć od legalne, pa i koruptivne, koju mogu dobiti novcem, jer zloupotrebljavaju demokratski princip izražavanja slobodne volje pojedinca na izborima.

Praksa "korporacijske demokracije" veoma je blizu ideje korporativizma na kojoj je bila zasnovana i klasična ideologija fašizma.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.