Euforija u Čileu i divljenje rudarima i spasiocima

Izvor: S media, 14.Okt.2010, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euforija u Čileu i divljenje rudarima i spasiocima

Rudari u Čileu dočekani i pozdravljani kao nacionalni heroji i obasuti raznoraznim poklonima. Svi su dobrog zdravlja, osim jednog kod koga je konstatovana upala pluća.

Video sam i Boga i djavola, izjavio je Mario Sepulveda, rudar koji je medju prvima izvučen iz zemlje, sa dubine od 625 metara gde je sa još 32 druga proveo ukupno 69 dana, što je najduži period do sada u svetu.

Boravak i spašavanje 33 rudara iz rudaskog okna, koje se urušilo 5. avgusta, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u rudniku San Hoze, u blizini grada Kopiapo, oko 800 kilometara od prestonice Santjaga, bio je u žiži svetske javnosti.

Broj 33 doneo sreću rudarima

Rudari su dočekani i pozdravljani kao nacionalni heroji. Svi "kamarati" su srećom dobrog zdravlja. "Više nego zadovoljavajuće", kažu lekari. Pregledani su na licu mesta i upućeni na bolničke pretrage, a samo kod jednog je konstatovana upala pluća.

Čileom je zavladala euforija oduševljenja kada je okončana operacija izvlačenja rudara pomoću specijalne čelične kapusle, koju je konstruisala vojska Čilea. Crkve su zvonile širom zemlje, čule su se automobilske sirene, trube, uzvici ljudi "Viva Čile"...

Odahnuli su i radovali se i milionski gledaoci u svetu koji su u direktnom televizijskom prenosu gledali operaciju spašavanja koja je trajala 22 časa dok svi rudari nisu izvučeni i još oko dva i po sata dok se na površinu nije vratilo svih šest spasilaca koji su sišli pod zemlju.

Rudare su dočekale suze radosnice i dugi zagrljaji najbližih koji su od časa nesreće u rudniku prvih 17 dana strahovali da li su uopšte živi, a potom brinuli više od dva meseca dok su tekli radovi probijanja tunela do podzemnog rudarskog nivoa gde su rudari živeli disciplinovano, u atmosferi očekivanja i vere u spasioce.

Čileanski predsednik Sebastijan Pinera, čija je popularnost naglo skočila otkad se lično angažovao za rešavanje ove situacije, bio je na licu mesta u rudniku u pustinji Atakama da pozdravi rudare i spasioce.

"Ja sam vam verovao i nadam se da se ovako nešto više nikada neće dogoditi", obratio se predsedniku 54-godišnji rudarski veteran Luiz Ursua kada je izvučen iz tame rudnika na svetlost dana.

Rudarima su odmah počele da stižu broje čestitke iz sveta od lidera mnogih zemalja, uključujući i američkog predsednika Baraka Obamu, uz istacanje da je ovaj podvig "inspirativan za sve u svetu".

Na licu mesta je bio i bolivijski predsednik Evo Morales da lično dočeka jedinog Bolivijca medju spašenim rudarima Karlosa Mamanija.

Rudari su već obasuti i poklonima. Jedan popularni lokalni pevač im je svakome poklonio po 10.000 dolara, šef "Epla" im je poslao po najnoviji model iPoda, jedna grčka turistička firma ih je pozvala da se odmaraju na grčkim ostrvima, fudbaski klubovi "Real Madrid" i "Mančester junajted" će organizovati dolazak rudara, koji su svi fudbalski fanovi, da gledaju utakmice u Evropi...

Izvučen i poslednji rudar (VIDEO)



Dočekale su ih i porodične novosti - jedan je postao otac dok je bio zarobljen pod zemljom, drugoga je napustila žena, a dočekala ljubavnica, treći je već zamislio kako će napisati knjigu o svemu...


Rudare čeka povratak u svakodnevicu, ali su svi jedinstveni u stavu da su "zahvalni i Bogu i ljudima" što su živi, dok u svetu mnogi izražavaju divljenje stručnjacima u Čileu koji su izveli najizazovniju spasilačku operaciju na svetu.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Euforija u Čileu

Izvor: RTS, 14.Okt.2010

Čileanski rudari posle provedenih 69 dana u rudniku "San Hoze", dočekani i pozdravljeni kao nacionalni heroji. Akcija spasavanja trajala 22 sata. Zahvalni smo Bogu i ljudima što smo živi, rekli su rudari. Stizali poloni, ali i porodične novosti...Čileom je zavladala euforija oduševljenja, kada...

Nastavak na RTS...

Rudari na proveri zdravlja

Izvor: B92, 15.Okt.2010, 09:10

San Hoze -- Posle uspešne operacije spasavanja 33 rudara, koji su 69 dana bili pod zemljom na dubini od 625 metara, svi su upućeni u bolnicu na proveru zdravstvenog stanja... Tamo ih je dočekao i predsednik Čilea, koji je obećao da će se uslovi rada za rudare ali i ostale ranike u toj zemlji poboljšati...Iako...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.