Izvor: B92, 24.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Etiopija u sukobima u Somaliji

Mogadiš -- Etiopske i somalijske vladine snage danas su angažovale avijaciju i ariteljeriju protiv islamskih militarista u Somaliji.

Time su dramtično zaoštrile sukob koji ima korene u religijskim i istorijskim konfliktima, kao i u ratu SAD protiv terorizma.

Etiopija je potvrdila napad, prvi put priznavši da su njeni vojnici angažovani u Somaliji, iako su očevici još ranije potvrdili njihovo prisustvo. O dosadašnjem broju žrtava oružanih sukoba nema pouzdanih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << informacija.

Potparol ministarstva spoljnih poslova Etiopije, Solomon Abebe je rekao da su etiopljanske vlasti izgubile strpljenje i da je su " preduzele mere samodbrane i počele sa protivnapadima na agresivne ekstremističke sdnage (islamsku miliciju) i strane terorističke grupe".

Etiopija, koja podržava vladu Somalije iza koje stoje i Ujedinjene nacije, bombardovala je nekoliko gradova u Somaliji koje drže

somalijski Savet islamskih sudova, a takođe su upotrebljeni artiljerija i tenkovi.

"Oni su kukavice", rekao je šeik Mohamud Ibrahim Suij, zvaničnik iz somalijskog CIC i dodao "Oni se plaše rata licem u lice i pribegli su vazdušnim naopadima. Nadam se da će nam Bog pomoći da oborimo njihove avione".

Stručnjaci strahuju da bi sukob mogao da se proširi na inače nestabilan Rog Afrike. U nedavnom izveštaju UN navedeno je da 10 zemalja ilegalno snabdeva oružijem obe strane u sukobu. Žitelji sa somalijske obale primetili su stotine islamskih radikala kako ulaze u zemlju na poziv religioznih vođa da se bore u Svetom ratu protiv Etiopije.

Tumačenje verskog učenja ovih islamskih grupa podseća na avganistanske talibane. Vlada SAD je saopštila da su četiri lidera Al-Kaide, za koje se veruje da stoje iza bombardovanja ambasada SAD u Keniji i Tanzaniji, postali vođe somalijske islamističke milicije.

Oružana borba koja je izbila u utorak uveče je tokom nedelje jenjavala, ali je danas sukob eskalirao pre zore i trajao je 10 sati. Ministar informisanja Etiopije Berhan Hailu rekao je da se etiopske snage bore na strani sekularnih snaga u nekoliko somalijskih gradova.

Prema informacijama iz Somalije u bombardovanju su pogođeni strateški put i islamski regrutni centar Belet Vejnu, a 12 etiopskih vojnika je zarobljeno.

"Milsim da su naišli na otpor na koji nisu ni sanjali", rekao je somalijski predsednik Abdulahi Jusuf.

Danas tokom borbi, na radiju u Mogadishu pod uticalem islamskog vođstva su emitovane patriotske pesme.

Premijer Etiopije Meles Zenavi je rekao da njegova vlast ima zakonsku i moralnu obavezu da podrži i odbrani međunarodno priznatu vladu Somalije.

Etiopija i Somalija su u proteklih 45 godina dva puta ratovali zbog teritorija oko granice, a Islamski sud je više puta izrazio težnju da se Somaliji pripoji istočni deo Etiopije, u kojem žive etnički Somalijci, Džibuti i severoistočna Kenija i tako obrazuje Velika Somalija.

Vladini zvaničnici i predstavnici islamske milicije su saopštili da je na stotine ljudi ubijeno u sukobima od utorka, ali tvrdnje nisu nezavisno potvrđene. Ambasador Somalije u Etiopiji, Abdikarin Farah rekao je da većina ubijenih pripada islamskim snagama.

Somalija nema stabilnu vladu još od kada su 1991. godine takozvani gospodari rata zbacili dugogodišnjeg diktatora Mohamed Siad Barea i time uvukli zemlju u haos. Prelazna vlada je formirana pre dve godine uz pomoć Ujedinjinih nacija, ali zapravo nema kontrolu nad zemljom. Islamski sudovi u međuvremenu od juna polako preuzimaju kontrolu nad zemljom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.