Izvor: B92, 09.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Estonija ratifikovala Ustav EU

Talin, Brisel -- Parlament Estonije ratifikovao Ustav Evropske unije.

Ustav EU podržale su sve glavne stranke u Estoniji, a današnjim glasanjem Estonija je postala 15. zemlja EU koja je odobrila povelju čiji je cilj racionalizacija institucija Unije i olakšavanje donošenja odluka u Uniji.

Protiv povelje ranije su glasale Francuska i Holandija.

Parlament Finske će u sredu raspravljati o Ustavu, a glasanje se očekuje do kraja nedelje. Premijer te zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prošle nedelje je izjavio da će njegova zemlja najverovatnije u maju ratifikovati taj dokument.

Zbog odbacivanja Ustava na prošlogodišnjim referendumima u Francuskoj i Holandiji, sudbina povelje EU i dalje je neizvesna, pošto je potrebno da bude jednoglasno prihvaćena da bi stupila na snagu.

EU sutra o budućnosti ustava

Evropska unija će sutra objaviti dokument o budućnosti svog ustava i načinu razvoja te zajednice posle proširenja 2004. na još 10 članica.

U nacrtu izveštaja Evropske komisije, do kojeg je došla agencija Rojters, predlaže se da se ne pokreću inicijative za menjanje Ustava do sledeće godine, kada bi članice EU trebalo da usvoje deklaraciju o institucionalnim reformama. Komisija predlaže da za to vreme EU u najvećoj mogućoj meri koristi postojeće dogovore kako bi obezbedila veću sigurnost i veći ekonomski rast i zaposlenost, u iščekivanju boljih vremena, prenosi Rojters.

U tom dokumentu se navodi da je jasno da nema konsenzusa o pitanju Ustava posle dva poraza koji je ta povelja pretrpela prošle godine u zemljama-osnivačima - Francuskoj i Holandiji.

Komisija u izveštaju potvrđuje svoj stav prema proširenju EU i zabrinutost zbog problema oko Ustavne povelje, insistirajući na poštovanju postojećih dogovora, ali i podstičući debatu o tome da li Unija može da primi sve zemlje koje se tome nadaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.