Esper: Irak da zaustavi napade na baze s američkim vojnicima

Izvor: RTS, 17.Dec.2019, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Esper: Irak da zaustavi napade na baze s američkim vojnicima

Američki ministar odbrane Mark Esper kaže da je razgovarao sa iračkim premijerom Abdel Abdul Mahdijem povodom niza napada na baze u kojima su smeštene američke snage u Iraku i pozvao Bagdad da preduzme korake kako bi uspostavio kontrolu nad situacijom.
"Treba nam njihova pomoć kako bismo stavili bezbednosnu situaciju pod kontrolu i stabilizovali je, ali i dalje zadržavamo naše pravo na samoodbranu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i to ćemo iskoristiti", rekao je Esper novinarima nakon puta u Evropu.

U proteklim nedeljama povećali su se raketni napadi na iračke baze, u kojima se nalaze članovi koalicije predvođene SAD, a niko za sada nije preuzeo odgovornost za te napade, podseća Rojters.
Na pitanje ko stoji iza tih napada, Esper je rekao da sumnja na Iran, ali da je to teško utvrditi.
Prethodno je iz kancelarije iračkog premijera saopšteno da je Esper pozvao Abdula Mahdija da preduzme korake kako bi sprečio napade na beze, u kojima se nalaze američki vojnici.
Abdul Mahdi je, kako se dodaje, upozorio Espera da bi jednostrane akcije mogle da imaju negativne poteze, koje bi bio teško kontrolisati i koje bi mogle da ugroze suverenitet Iraka.
Abdul Mahdi podneo je prošlog meseca ostavku na mesto premijera zbog masovnih antivladinih protesta. Od tada je samo tehnički premijer.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.