Erupcija vulkana na Islandu oslabila; Veoma je loša situacija

Izvor: B92, 09.Feb.2024, 11:53

Erupcija vulkana na Islandu oslabila; "Veoma je loša situacija"

Erupcija vulkana koji se juče po drugi put ove godine aktivirao, danas je oslabila.

Deo meštana islandskog poluostrva Rejkjanesa ostao je bez grejanja, usled oštećenja cevovoda.

Škole, vrtići, muzeji i druge javne institucije u regionu zatvorene su danas pošto je lava ošetila cevi koje se koriste za snabdevanje geotermalnom vodom, usled čega je lokalno stanovništvo ostalo bez grejanja na temperaturama ispod nule.

"Veoma je loša situacija da ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << područje nema tople vode, ali ima struje, ima vode za piće i nadamo se da ćemo toplu vodu dobiti u toku dana", rekla je premijerka Katrin Jakobsdotir za javni servis RUV, prenosi Rojters.

Na satelitskim snimcima koje je objavila islandska meteorološka služba vide se tokovi lave koji su se slili otprilike 4,5 kilometara zapadno od mesta erupcije, i zaustavili se samo nekih 500 metara od obližnje geotermalne banje Plave lagune, koja je juče evakuisana.

Vulkan na jugozapadu Islanda je juče počeo da izbacuje lavu 80 metara u visinu iz kratera dubine od 3 kilometra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Erupcija vulkana na Islandu oslabila, meštani bez grejanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2024

Erupcija vulkana koji se juče po drugi put ove godine aktivirao, danas je oslabila, a deo meštana islandskog poluostrva Rejkjanesa ostao je bez grejanja, usled oštećenja cevovoda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.