Izvor: Glas javnosti, 11.Jan.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan uhapsio još četvoricu oficira

ANKARA - Turska policija uhapsila je juče još četiri vojna lica u sklopu istrage o zaveri za svrgavanje vlade premijera Redžepa Tajipa Erdogana, izvestili su turski državni mediji, prenosi Tanjug.

Dvojica pukovnika i dvojica poručnika uhapšeni su u Istanbulu zbog navodnih veza sa grupom „Ergenekon“, za koju se sumnja da stoji iza zavere za obaranje Erdoganove vlade, javila je turska agencija Anadolija.

Kako je izvestila turska agencija, dvojica oficira koji su uhapšeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ranije ove sedmice u okviru iste istrage pušteni su na slobodu.

Načelnik generalštaba turske vojske Ilker Basbug održao je hitan sastanak sa premijerom Erdoganom u četvrtak pošto je 40 ljudi, među kojima tri penzionisana generala, uhapšeno dan ranije, naveo je Rojters.

Kako javljaju turski mediji, istražitelji su pronašli zalihu granata i metaka, zakopanu na jednom izletištu izvan Ankare, što se dovodi u vezu sa grupom „Ergenekon“.

U Istanbulu je već u toku suđenje grupi od 86 ljudi, među kojima ima penzionisanih generala, političara i advokata, zbog pokušaja da izvedu državni udar, kao deo grupe „Ergenekon“, koja je veliki protivnik Erdoganove vlade.

Grupa „Ergenekon“, labava veza tvrdokornih nacionalista i sekularista, kako navodi turska štampa, navodno je planirala talas napada na državne institucije kako bi stvorila haos u zemlji, posle čega bi vojska preuzela vlast i zbacila vladu.

Neki protivnici vlade vide ovaj slučaj kao osvetu za prošlogodišnje pokretanje sudskog postupka da se zbog islamizma zabrani vladajuća Partija pravde i razvoja, navela je britanska agencija.

Vladajuća partija, koja ima korene u islamu, demantovala je povezanost ta dva slučaja.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.