Izvor: Politika, 26.Dec.2013, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan promenio deset ministara

Opozicija optužila premijera da pokušava da vlada preko tajanstvene „mračne države“

Istanbul – Turski premijer Tajip Erdogan promenio je gotovo polovinu kabineta imenujući deset novih ministara posle ostavke trojice ministara čiji su sinovi uhapšeni i optuženi za korupciju, javljaju agencije.

Jedan od trojice, ministar za čovekovu okolinu Erdogan Bajraktar pozvao je premijera da podnese ostavku i, kao i dvojica njegovih kolega, demantuje umešanost.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Policija u međuvremenu nastavlja istragu o navodnim tajnim transferima novca za Iran i korupciju vezanu za građevinske projekte. Više biznismena bliskih premijeru i vladajućoj stranci je uhašeno 17. novembra, ali premijer tvrdi da se radi o zaveri spolja.

Iako se ne pominje ime, skandal otkriva premijerovo rivalstvo sa Fatulahom Gulenom, islamskog propovednika koji živi u SAD i čiji pokret Hizmet (Usluga) tvrdi da ima najmanje milion sledbenika, uključujući visoke funkcionere policije i sudstva, onih koji su otvorili aferu.

Turska opozicija optužila je skandalom pritisnutog premijera da pokušava da vlada preko tajanstvene „mračne države“ posle promena u kabinetu koje treba da pojačaju kontrolu nad policijom u kojoj vlada već vrši čistke, javlja Rojters.

Među deset novih ministara lojalnih Erdoganu, imenovanih kasno u sredu, jeste i Efkan Ala, bivši guverner nemirne provincije Dijabakir, koji je dobio moćan resor unutrašnjih poslova i nadgledaće unutrašnju bezbednost zemlje.

Ala je zamenio Muamera Gulera, jednog od trojice ministara koji su podneli ostavke pošto su njihovi sinovi uhapšeni 17. decembra. Guler, koji je kao i Erdogan aferu nazvao besmislenom zaverom, otpustio je ili premestio desetine policijskih funkcionera uključenih u akciju hapšenja, uključujući i šefa policije Istanbula.

„On (Erdogan) pokušava da sastavi kabinet koji mu se neće suprotstavljati. U tok kontekstu Efkan Ala ima ključnu ulogu“, kaže Kemal Kiličdaroglu, šef najjača opozicione Republikanske narodne partije (CHP).

„Erdogan ima mračnu državu, njegova Partija pravde i razvoja ima mračnu državu, a Efkan Ala je jedan od elemenata te mračne države“, kaže Kiličdaroglu koristeći izraz koji Turci koriste za moć iz senke koja izmiče demokratskoj kontroli.

U međuvremenu je turski tužilac Muamer Akas pismom obavestio medije da je sklonjen sa korupcionaškog slučaja i da policija otežava istragu pritiscima i tako što nije obavila neka hapšenja.

Erdoganov odgovor na korupcionašku aferu naveo je EU da pozove na poštovanje nezavisnosti turskog sudstva.

Na ceremoniji primopredaje dužnosti u Ministarstvu unutrašnjih poslova Ala je rekao da je Turska možda meti suseda koji su ljubomorni zbog njenih uspeha.

Turski lider, koga posle 11 godina na vlasti očekuju lokalni izbori u martu i nacionalni 2015, izjavio je da korupcija neće biti tolerisana i nagovestio da iza skandala stoje strani interesi.

----------------------------------------------

Erdoganov sin sledeća meta istrage

Ankara – Sin turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana će, verovatno, biti sledeća meta sve šire istrage o korupciji, koja je dovela do znatne rekonstrukcije kabineta nakon što su tri ministra podnela ostavku, navode juče turski mediji, a prenosi Tanjug. Nekoliko listova piše da je ljuta borba između premijera i njegovog nekadašnjeg saveznika koji mu je okrenuo leđa Fetulaha Gulena na ivici da postane još žešća kako se korupcionaški skandal sve više približava najužem Erdoganovom krugu.

S. R.

objavljeno: 26.12.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.